Nem találja Clinton Obama ellenszerét

Vágólapra másolva!
Barack Obama megint megnyert két demokrata előválasztást, de még nem lehet biztos a győzelmében. Sokatmondó ugyanakkor, hogy zsinórban a 10. alkalommal győzi le Hillary Clintont, előbb Wisconsinban, majd Hawaiion. A republikánusoknál John McCain érvényesítette a papírformát. Viszont előrukkolt egy újdonsággal is: támadni kezdte Obamát.
Vágólapra másolva!

Barack Obama nyerte a keddi demokrata előválasztást Wisconsinban, és a Hawaiion tartott jelölőgyűléseken is ő áll nyerésre (a szavazatok 71 százalékának összeszámlálása alapján 75 százalékot szerzett a CNN szerint). Ezzel 10. győzelmét söpörheti be zsinórban Hillary Clintonnal szemben. Obama egyre jobban megerősíti vezetését és jobban áll Clintonnál azért is, mert kevesebb az úgynevezett szuperdelegáltja.

A szuperdelegáltak, akik általában az államok pártvezetését képviselik, maguk dönthetik el, hogy kire szavaznak a nyári elnökjelölt állító gyűlésen, nem köti őket, hogy az adott államban melyik oldalán kerültek a nagygyűlésre. Clintont legtöbben a pártvezetés emberének tartják, így a szuperdelegáltak esetleg az ő javára dönthetnék el a versenyt.

"A változás, amit keresünk még mindig hónapokra és mérföldekre van" - mondta Obama kedd éjjel a texasi Houstonban. Obama azért tűnt fel Texas-ban, mert március 4-én Ohio mellett itt is lesznek előválasztások, és mindkét állam sok küldöttet ad, így ha nyerni tud, bebiztosíthatja győzelmét. Clinton viszont visszaszerezheti a vezetést.

"Egyre inkább többről van szó, mint nagy gyűlések összehívása. Egyre inkább többről van szó, mint nagy beszédek megtartása... Valami másra van szükségünk, mert Amerika nem a jó ötletek hiányától szenved manapság. A probléma, hogy Washington olyan hellyé vált, ahol a jó ötletek meghalnak" - mondta Obama.

Clinton viszont azzal állt elő, hogy nem elég beszélni a változásról, tenni is kell érte, nem elég szép beszédeket tartani, munkára van szükség.

McCain elkezdte

A republikánusoknál John McCain hozta a papírformát, már csak pár lépés választja el attól, hogy megszerezze az elnökjelöltséget. McCain megnyerte a wisconsini előválasztást és a küldöttek egy részéről döntő washingtonit is.

McCain szereplésének érdekessége inkább az, hogy elkezdte támadni Obamát, ezzel új frontot nyitott, próbálja kihasználni, hogy a szoros versenyben lévő két demokrata jelölt egymással van elfoglalva, ő pedig már indíthatja az igazi kampányt. McCain üres frázisnak nevezte a változás sulykolását, amire Obama kampánya épül.

Kedden Hawaiin is tartottak előválasztást, de az urnák késői zárása miatt egyelőre nem érkeztek eredmények innen. A CNN Obama győzelmét jósolja a demokratáknál, amit az is valószínűsít, hogy itt született.