A naív Obamát gúnyolja Clinton

Vágólapra másolva!
Ellenfelét naívnak beállítva igyekszik mind több szimpatizánst eltaszítani Barack Obamától a március 4-i ohiói és texasi szavazás előtt a demokrata elnökjelöltségre hajtó Hillary Clinton. A politikusnak kulcsfontosságú a győzelem a két államban, ezen áll vagy bukik versenyben maradása az elnökjelöltségért. A közvélemény-kutatások szerint jobban áll, de még messze nem kerekedett felül a versenyben vezető Obamán.
Vágólapra másolva!

Élesedik az amerikai elnökválasztást megelőző előválasztási kampány hangneme - legalábbis demokrata oldalon. Hillary Clinton, aki sorozatban 11 államban maradt alul Barack Obamával szemben az elnökjelöltségért folyó küzdelemben, George Bush hírhedt tanácsadója, Karl Rove módszereihez hasonlította riválisa kampánytaktikáját. Obama ugyanis szerinte megtévesztette az embereket egy szórólappal, amelyen hamis színben állította be az ő kereskedelmi megállapodásokkal kapcsolatos álláspontját.

"Szégyellje magát Barack Obama!" - fakadt ki emiatt az egykori first lady szombati ohiói kampányrendezvényén. Vasárnap egy másik beszédben gúnyos mondatokkal támadta riválisát: "Most felállhatnék itt és mondhatnám: fogjunk össze, egyesüljünk, az ég megnyílik majd, a fény leszáll, mennyei kórusok szólnak, és mindenki tudni fogja, hogy jót kellene cselekednünk, és a világ tökéletes lesz... Nincsenek azonban illúzióim, hogy milyen nehéz is lenne ez. Nem fogjátok varázspálcával eltüntetni a lobbistákat."

Clinton Obama reményt és változást sulykoló kampányát igyekszik kipukkasztani a kemény realista szerepében, ellenfelét naivnak beállítva a március 4-i ohiói és texasi előválasztásra készülve. Az élesedő hagnem oka, hogy a két államban elért eredményén múlik, versenyben tud-e maradni a demokrata elnökjelöltségért. Létszükség számára, hogy jól szerepeljen, mivel ellenfele már előtte áll az elnökjelölő nagygyűlésre megszerzett küldöttek számát tekintve. Obama a CNN számítása szerint 1319, míg Clinton 1250 küldöttel rendelkezik.

Kérdés, elég lesz-e Clintionnak ez ahhoz, hogy megfordítsa a számára nem túl kedvezően alakuló közvélemény-kutatási adatokat. A Washington Post/ABCNews feburár közepi felmérése szerint Clintonra a szavazók 50, Obamára 43 százaléka szavazna Ohióban. Február elején egy másik felmérés (Quinnipiac Egyetem) 55 százalékot jósolt Clintonnak és 34-et ellenfelének. Texasban még kiegyenlítettebb a verseny, a Washington Post/ABCNews felmérése 48-47 százalékos vezetést állapított meg Clinton javára, a CNN/Opinion Research Corporation kutatása szerint 50-48 az arány ugyancsak a volt first lady javára.

A republikánus oldalon messze nem ilyen szoros a küzdelem. John McCain több mint négyszer annyi küldöttet szerzett már, mint egyetlen versenyben maradt ellenfele, Mike Huckabee (217).