Nézzen bele az amerikai kampányba!

Vágólapra másolva!
Miért akarja Hillary Clinton, Barack Obama és John McCain is, hogy hajnali háromkor hívogassák telefonon? Elsüllyedt-e szégyenében Obama, amikor bénázott a tekepályán? Mi járt McCain fejében, amikor belekezdett a Bombázzuk le Iránt című dalba? És vajon Clintonon tényleg kifog még egy kávéfőző is? Az [origo] összeállításával most belekóstolhat az amerikai elnökválasztás talán legizgalmasabb részébe, a videós kampányba.
Vágólapra másolva!

Ha van újítása a 2008-as amerikai elnökválasztásnak a korábbi kampányokhoz képest, akkor az a videó. Soha nem játszottak még akkora szerepet a néhány perces klipek, spotok egy politikai küzdelemben, mint most. Ez elsősorban a Youtube-hoz hasonló videómegosztó oldalak népszerűségének köszönhető, ahol rengeteg olyan felvételt találni, amely az elnökválasztással kapcsolatos.

Amit nem szívesen néznek vissza

A jelöltek kihasználják ezt üzeneteik közvetítésére, de a videók egyúttal kockázatot is jelentenek számukra, kampányuk kínos pillanatai ugyanis még több ember számára válnak elérhetővé. Összeállításunk első blokkjában ilyeneket gyűjtöttünk össze.

Clinton és a kávéfőző
Az egykori first lady sok nőtársát magára haragította, amikor 1992-ben lefitymálva megjegyezte, hogy ő is otthon maradhatott volna süteményeket sütni, de inkább a szakmai karrierje érdekelte. A lenti videóból úgy tűnik, nemcsak a sütéstől ódzkodott, hanem az olyan egyszerűbb konyhai berendezések használatától is, mint a kávéfőző.

Obama és a bowlingozás
Barack Obama nemrég kijelentette, ha beköltözik a Fehér Házba, akkor felszámolja a bowlingpályát, és a helyén egy kosárlabdapályát fog kialakítani. A szenátor ezt csak viccből mondta, hogy így feledtesse, milyen sokat bénázott, amikor megpróbálkozott a bowlingozással az egyik kampányhelyszínen.

McCain és a bombás dal
Az előzőekhez képest komolyabb a témája annak a videónak, amely McCain kampányának egyik vitatott pillanatát örökítette meg tavaly áprilisban. A republikánus szenátor a Beach Boys egyik számának dallamára énekli azt, hogy "bombázzuk le Iránt!", miután egy fórumon a közönség egyik tagja számon kéri rajta, miért nem keményebb Teheránnal az amerikai kormány. Bár McCain csak egy 1979-es paródiadalt idézett fel, sokan így is annak bizonyítékát látták produkciójában, hogy valójában háborús héja.

Amire büszkék

"Jóváhagyom ezt az üzenetet" - a jelöltek ezen mondatával érnek véget a televíziós kampányhirdetések. Mivel a reklámidő drága, ezek rendszerint nem hosszabbak fél percnél, viszont rengeteg készül belőlük. Külön reklámokkal gyúrnak a jelöltek az egyes előválasztásokra, koncentrálva az adott állam sajátos problémáira, de új klipek készülnek akkor is, ha van bármi olyan új fejlemény, amelyre hirtelen reagálni kell.

Clinton konyhája
A demokrata elnökjelöltségre pályázó szenátor egyik emlékezetes hirdetése az, amelyben válsághelyzetek képei következnek egymás után, majd pedig a végén felteszik a kérdést, hogy vajon ki lehet alkalmas ezeknek a problémáknak a kezelésére. A klipet - amelyben feltűnik Oszama bin Laden is - többen bírálták, mondván, hogy az emberek félelemérzetére épít.

Obama családi tragédiája
A kampányok állandó kelléke a személyes élményekre való építkezés. Ezt tette Barack Obama is, amikor egészségügyi reformtervéről szóló egyik hirdetését azzal kezdte, hogy rákos beteg édesanyjának mennyi problémája volt a kórházi számlákkal.

McCain nagy tervei
Miközben a demokratáknál még javában zajlik a belharc az elnökjelöltségért, a republikánusoknál már eldőlt, hogy John McCain száll versenybe a Fehér Házért. Az idős szenátor ezzel kényelmes helyzetbe került, hiszen neki már nem kell vetélytársak szapulásával foglalkoznia, hanem a választók meggyőzésére koncentrálhat. Ezt teszi az alábbi filmben is, amelyben megoldást kínál az Egyesült Államok szinte minden égető problémájára.