Vágólapra másolva!
Nem győzelemre hajt, csak hét százalékot szeretne elérni az elnökválasztáson Bob Barr, a két nagy szerveződés mellett eltörpülő Libertariánus Párt jelöltje. Barr korábban republikánus volt, de élesen bírálta Busht, amiért a terror elleni háborúra hivatkozva túl nagyra növelte a kormány hatalmát.
Vágólapra másolva!

Bob Barr volt republikánus képviselőt választotta elnökjelöltnek az amerikai Libertariánus Párt, amely Denverben tartotta konvencióját. A két nagy párthoz, a demokratához és a republikánushoz képest kicsiny Libertariánus Párt küldöttei hat szavazási fordulót tartottak vasárnap. Az 59 éves Barr mellett Mary Ruwart tudományos kutató indult a jelölésért, aki a párt elnökjelöltje volt 1984-ben, majd alelnökjelöltje 1992-ben.

Barr, aki 1995 és 2003 között Georgia államot képviselte a washingtoni kongresszusban, és 2006-ban lépett ki a Republikánus pártból, kőkemény konzervatív politikus hírében áll, aki annak idején az elsők között követelte Bill Clinton alkotmányos lemondatását. Az utóbbi években erősen bírálta a Bush-kormányt túlhajtott belföldi terrorellenes megfigyelési programja miatt.

A volt képviselő épp azzal kampányol, hogy John McCainnel, sőt még a demokrata oldalon esélyesnek tartott Barack Obamával szemben is csak ő nyirbálná meg a kormányzat hatalmát, amely a 2001-es terrortámadások óta szerinte túlságosan megnőtt. Úgy véli, a demokratákra vagy a republikánusokra adott szavazat elvesztegetett voks, mert a status quo megerősítését szolgálja, és ennek "nem sok haszna van".

Barr megjelenése különösen John McCainnek okozhat fejfájást, aki azért küzd, hogy felzárkóztassa maga mögött a konzervatívok sokszínű táborát. Barr stábja úgy számol, hogy a szavatok 7 százalékát gyűjthetik be a novemberi elnökválasztáson. Indulásával egy Barack Obama-McCain párharcban a demokrata jelölt javára döntheti el a versenyt, mivel a republikánus jelölttől jelentős számú voksot halászhat el.

A Libertariánus Párt korábbi eredményét tekintve azonban az új induló nem fog sok vizet zavarni. 2004-ben a libertariánus jelölt, Michael Badnarik a voksok kevesebb mint egy százalékát gyűjtötte be - emlékeztet a The Washington Post.