[origo] - usa 2008> !ALROVAT_NEVE

TÉRKÉP


EREDMÉNYEK

DEMOKRATÁK

Forrás: Getty ImagesBarack ObamaFelemelkedett a mélyből, reményt és változást hirdet, és már pusztán a jelölése bekerül a történelemkönyvekbe.

REPUBLIKÁNUSOK

Forrás: Getty ImagesJohn McCainPéldát mutatott hősiességből, nem fél kimondani a fájdalmas igazságokat és hajlamos külön utat járni.

Obama kétszer annyi pénzt kalapolt össze mint McCain

MTI|2008. 08. 18., 7:04|Utolsó módosítás:2008. 08. 18., 7:08|

Több mint kétszer annyi pénz gyűjtött eddig kampányához Barack Obama, az amerikai demokraták elnökjelöltje, mint republikánus Riválisa, John Mcain. Előbbi 401 millió, utóbbi 171 millió dollárt kalapolt össze.

Forrás: Getty Images

Hívei idősebbek, de inkább szavaznak

Perel a daláért

Hetvenötezer dollárnyi (12,2 millió forint) kártérítést követel John McCaintől, Jackson Browne amerikai énekes, amiért egy dalát engedélye nélkül használja kampányában a republikánus elnökjelölt. Browne a szerzői jogok megsértése miatt, és azért is perel, mert dala a választási hirdetésben azt a látszatot kelti, hogy ő is McCaint támogatja. Browne közismert liberális elveiről, és a társadalmi és környezeti egyenlőség szószólója. Tavaly 2300 dollárral (375 ezer forint) járult hozzá Obama kampányához. Browne "Running on Empty" című dalát McCainék ráadásul olyan kampányhirdetésben használják, amely Barack Obamát gúnyolja. A republikánusok már leállították a szóban forgó hirdetést.

Ajánlat

Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt leendő elnökjelöltje összesen 401 millió dollár adományt gyűjtött össze eddigi kampánya során; vetélytársa, a republikánus párti John McCain ennek kevesebb mint a felét, 171 millió dollár.

Obama számlájára csak júliusban 51 millió dollár érkezett, míg McCaint az adományozók 27 millióval segítették, utóbbinak ez volt a legnagyobb egyhavi rekordja.

A demokrata párti szenátornak az előző hónapban 65 ezer újabb adományozó küldött pénzt, kampányát így már összesen több mint 2 millióan támogatták. David Plouffe, az Obama Amerikáért nevű kampány irányítója úgy nyilatkozott: a demokrata párti politikus mögött álló több millió önkéntes és a már több mint 2 millió adományozó képezi a gerincét kampányuknak, amelynek az a célja, hogy "Amerikát visszaállítsák a megfelelő pályára, elutasítva a régi és Bush kudarcot vallott politikáját, amelynél nem kínál többet John McCain".

Rick Davis, McCain kampánymenedzsere viszont arról beszélt, hogy a republikánus szavazóbázist sikeresen sorakoztatta fel maga mögött az arizonai szenátor, sikeresebben, mint Obama a demokrata tábort.

A Pew közvélemény-kutató intézet szerint az egyik legmarkánsabb eltérés Obama és McCain támogatói között az, hogy előbbire döntően a fiatalabbak szavaznának, utóbbira viszont az 50-es, de még inkább a 65 év feletti korosztály. A fiatalok azonban általában kisebb hajlandóságot mutatnak a részvételre az elnökválasztáson, mint az idősebb szavazók.

Mindkét nagy párt leendő elnökjelöltje az elnökválasztási folyamat két soron következő fontos állomására készül: annak bejelentésére, hogy kit választanak alelnökjelöltjüknek, illetve pártjuk jelöltállító gyűlésére. A demokraták augusztus végén Denverben, a republikánusok a rá következő héten, szeptember elején döntenek hivatalosan elnökjelöltjükről. A két szenátor fej-fej mellett halad a népszerűségi versenyben, a felmérések szerint egyikük sem éri el az 50 százalékot.

RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

PARTNEREK