A pártváltótól a kajakőrültig - lehetséges amerikai alelnökök

Vágólapra másolva!
Hamarosan kiderül kit választanak az amerikai elnökjelöltek jobbkezüknek. Már számos találgatás látott napvilágot arról, kik lehetnek majd az alelnökjelöltek. A lista hosszú, van rajta régi motoros politikus, volt elnöki feleség, politikailag tapasztalatlan gazdasági szakember, hokikedvelő, rockrajongó és vadvízi kajakőrült.
Vágólapra másolva!

Rövidesen kiderül, ki lesz John McCain republikánus, és Barack Obama demokrata elnökjelölt alelnöke. Az amerikai elnökjelöltek általában röviddel pártjuk jelöltségüket hivatalossá tevő nagygyűlése előtt nevezik meg, hogy kivel indulnak együtt az elnöki posztért. A demokraták augusztus 25-én gyűlnek össze Denverben, a republikánus nagygyűlés szeptember 1-én kezdődik Minneapolisban.

Az alelnök az elnök után következő személy a hivatali rangsorban. Automatikusan átveszi az elnök feladatát annak halála, lemondása, eltávolítása esetén. Az alelnök az amerikai törvényhozás felső házának, a szenátusnak az elnöke. Az ő szavazata döntő, ha a szentáus szavazategyenlőség miatt nem tudna dűlőre jutni, egyben felügyeli és jóváhagyja a választási bizottság szavazatszámlálásait. További feladatai attól függenek, milyen viszonyt ápol az elnökkel, miben állapodott meg vele. Általában az elnök tanácsadója, de gyakran helyettesíti különböző ceremóniákon is.

Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje már kiválasztotta jelöltjét, de egyelőre titokban tartja személyét. A demokrata elnökjelölt a CBS televízó egyik reggeli műsorában csak annyit árult el, hogy három fő követelményt támasztott az alelnökjelölttel szemben: álljon készen arra, hogy elnök legyen, képes legyen segíteni neki a kormányzásban, és vitába tudjon szállni vele.

A CNN úgy tudja, Obama már felhívott több olyan politikust, akik szóba kerültek mint alelnök-jelölt, és közölte velük, hogy nem őket választotta. Azt ugyanakkor nem hozták nyilvánosságra, kiknek telefonált. Obama az illionis-beli Springfieldben szombatra szervezett választási gyülésen várhatóan már a kiválasztottal jelenik meg.

Egyelőre tehát nem tudni, melyik jelölt kit választ alelnökjelöltnek. A lista hosszú, összeszedtük, mit kell tudni azokról, akiknek a neve felmerült, mint lehetséges alelnök.

Lehetséges republikánus alelnökjelöltek

Charlie Crist
Floridai kormányzó, korábban főügyész volt ugyanott. Főügyészként elismerést vívott ki az emberi jogok melletti és a csalások elleni fellépésével, többek között a spam e-mailek küldői ellen is küzdött. Ugyanakkor sokan kritizálták a Terri Schiavo-ügy miatt. Az éveken át bénultságban élő nő sokáig harcolt azért, hogy hozzájáruljanak eutanázia-kérelméhez. Crist sokáig akadályozta ezt, később azonban nem gördített akadályt Schiavo kérvénye elé. Kormányzóként a halálbüntetés híve, és ellenzi, hogy a meleg párok gyermekeket fogadjanak örökbe.

Carly Fiorina
Az AT&T, majd Hewlett-Packard (HP) vezérigazgatójaként egy ideig az USA egyik legbefolyásosabb üzletasszonyának tartották. Ő vezényelte le a két nagy vetélytárs, a HP és a Compaq 2002-es sokat vitatott fúzióját. Vezetése alatt a HP jelentősen vesztett értékéből, rengeteg munkatárs hagyta el - nem kis mértékben a fúzió miatt. Jelenleg McCain gazdasági tanácsadója. Az 53 éves nő minimális politikai tapasztalattal rendelkezik.

Mike Huckabee
Az egykori arkansasi kormányzó maga is indult a republikánus elnökjelöltségért. Bár esélytelennek számított, ő maradt a legtovább versenyben McCainnel szemben. Déli baptista lelkész, aki hősiesen küzdött a kalóriák ellen, korábbi testsúlya egyharmadától megszabadult. Két dolog izgatja: a Sátánnal való biblikus küzdelem és a rock'n'roll. Elnökjelöltségét Walker, a texasi kopó, azaz Chuck Norris is támogatta.

Forrás: Getty Images
Huckabee sokáig tartotta magát az elnökjelöltségért vívott küzdelemben

Jon Huntsman
Utah kormányzója, Ronald Reagan elnöksége alatt a Fehér Házban dolgozott, az idősebb Bush idején az USA szingapúri nagykövete volt. Anyai nagyapja a mormon egyház egyik apostola volt, ő maga és családja is az egyház tagja. 8 testvére, és vagy 60 unokatestvére van. A progresszív rock rajongója, részt vett a Dream Theater egyik koncertjén, sőt Utahban létrehozott egy hivatalos Dream Theater-napot is. A 48 éves politikus billentyűs hangszeren játszik.

Joe Lieberman
Connecticuti szenátor, egyszer már indult az alelnöki posztért - 2000-ben, demokrata színekben. Mivel támogatta az iraki háborút, ezért 2006-ban demokrataként nem indulhatott újra, de republikánus támogatással függetlenként bekerült a szenátusba.

Tim Pawlenty
Minnesotai kormányzó, második ciklusát tölti a poszton. Egy elődjétől, Jesse Jacksontól örökölt egy órás rádióműsort is vezet. A Washington Post az év elején a legkonzervatívabb minnesotai kormányzónak nevezte őt. A német és lengyel felmenőkkel rendelkező politikus hokirajongó, de szeret pecázni és futni is, 48 éves.

Rob Portman
A kongresszus korábbi tagja, Bush jó barátja, volt amerikai kereskedelmi nagykövet, később az amerikai költségvetési iroda igazgatója. Könyvet írt egy amerikai shaker közösségről (keresztény vallási irányzat), lelkes kajakos és kenus. Kínai kajakos élményeiről cikket írt egy vadvízi túrákról szóló könyvbe. Az 53 éves politikus jelenleg egy nemzetközi ügyvédi iroda tanácsadója. Állítólag maga George Bush ajánlotta McCainnek, mint alelnököt.

Tom Ridge
Korábbi kongresszusi képviselő, pennsylvaniai kormányzó, belbiztonsági miniszter. Az utóbbi években magáncégeknél dolgozott - Home Depot, Deloitte & Touche, Hershey, TechRadium -, mint tanácsadó. A 63 éves politikus felmenői között csehek és britek vannak. McCainhez hasonlóan ős is szolgált Vietnamban, számos érdemrendet szerzett. A háború alatt kiújult egy gyerekkori fülfertőzése, azóta hallókészüléket használ. George Bush elnök egyik közeli barátja, 2000-ben is felmerült neve, mint lehetséges alelnök, sőt őt szerették volna védelmi miniszternek is. John McCain egyik vezető segítője az elnökválasztási kampányban.

Forrás: Getty Images
Romney az egyik legesélyesebb

Mitt Romney
Volt massachusettsi kormányzó, aki indult a repulikánus elnökjelöltségért is, de februárban visszalépett, majd McCain mögé sorakozott fel. Kormányzóként akadályozni próbálta az embrionális őssejtkutatást, az azonos neműek házasságát, az abortuszt. A 61 éves politikus hívő mormon, ő volt a 2002-es Salt Lake Cityben rendezett téli olimpia főszervezője. Pénzügyi zseninek tartják, elnökjelölti kampányát nagyrészt saját vagyonából fedezte. A Time magazinnak két republikánus forrás is azt állította, hogy McCain őt választotta, de egyelőre nem kérte fel.

Mark Sanford
Korábbi Dél-Karolinai kormányzó, republikánus kongresszusi képviselő. Kormányzóként emlékezetes húzása volt, amikor élő disznókat vitt magával a dél-karolinai törvényhozásba, így tiltakozva a képviselők egyfajta félhivatalos megvesztegetése ellen. A kormányzati szerep háttérbe szorításának híve. Korábban felmerült, hogy indul majd az elnökségért, de ebből végül semmi nem lett. A 48 éves politikus idén március 15. óta hivatalosan is McCaint támogatja.