A szigorú színész kiszáll az elnökválasztásból

Vágólapra másolva!
Kiszáll az amerikai elnökválasztási versenyből Fred Thompson, a színészként is ismert republikánus politikus. A rendszerint szigorú karaktereket megformáló Thompson nem sok vizet zavart a kampányban, és pártjában továbbra is nyitott a verseny az elnökjelöltség megszerzéséért.
Vágólapra másolva!

"Remélem, hogy az ország és a párt számára hasznosak voltak az erőfeszítéseink" - ezekkel a szavakkal jelentette be Fred Thompson republikánus politikus, hogy kiszáll az amerikai elnökválasztási versenyből. Valójában azonban nem sok vizet zavart a kampánya, fokozatosan tűnt el a reflektorfényből.

Az előválasztások során gyengén szerepelt, legjobb helyezést múlt szombaton érte el Dél-Karolinában, ahol épp sikerült megcsípnie a harmadik helyet. Ez azonban halvány eredmény volt ahhoz képest, hogy milyen komoly kampányt folytatott ebben az államban.

Amikor tavaly szeptemberben bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson, még úgy emlegették, mint akinek van esélye a republikánus elnökjelöltség megszerzésére. Hízelgő lehetett számára, hogy színészi múltja miatt párhuzamba állították a republikánus ikonnal, Ronald Reagan volt elnökkel. Igaz, az összehasonlításnál többen is megjegyezték, Thompson képességei elmaradnak Reaganétől. Csalódást keltett például, hogy színészi tapasztalatai ellenére is gyenge szónoknak bizonyult.

Az egykori szenátor számos mozfilmben játszott epizódszerepet. A Még drágább az életed című filmben például Bruce Willisszel szerepelt együtt, és egy kemény, de józan reptérigazgatót játszott. Szigorú karaktert formál meg a Law and order című (Magyarországon esküdt ellenségek) tévésorozatban is.

A republikánus oldalon az előválasztás (amelynek során a párt kiválasztja, kit is indít az elnökválasztáson) továbbra is nyitott: több jelölt is eséllyel verseng az elnökjelöltségért. Közülük kiemelkedik John McCain, aki két fontos államban is nyerni tudott, de a következő állomáson, Floridában még változhat a helyzet. Rudy Giuliani volt New York-i polgármester ugyanis komoly energiát fordított erre az államra, és ha sikerül győznie, akkor az felborogathatja az erőviszonyokat. Thompson egyelőre nem közölte, hogy támogatja-e bármelyik talpon maradt jelöltet.