Kitenné Moszkva szűrét az elitklubból McCain

Vágólapra másolva!
A magányos farkas helyett a megértő szövetséges szerepét szánja az Egyesült Államoknak külföldön John McCain republikánus elnökjelölt, megválasztása esetén. Külpolitikai programjának összefoglaló beszédében megerősítette, hogy nem vonulna ki Irakból, jelezte azonban azt is, hogy Oroszországot kizárná a G8-csoportból, mert nem tartja elég demokratikusnak.
Vágólapra másolva!

"Nagy hatalmunk van, de ez nem jelenti azt, hogy azt csinálhatunk, amit akarunk, akkor, amikor akarjuk, és nem szabad feltételeznünk azt sem, hogy mi birtokoljuk az összes szükséges tudást és bölcsességet" - egy jellemző mondat John McCain republikánus elnökjelölt szerdai külpolitikai beszédéből.

Az arizonai szenátor azt ígérte, hogy megválasztása szorosabb együttműködést alakítana ki a külföldi partnerekkel. Ez váltást jelentene George Bush jelenlegi elnök politikájához képest, aki - különösen első ciklusában - sok fontos kérdésben szembement az Egyesült Államok hagyományos szövetségeseivel.

McCain egy olyan új szövetséget alakítana ki, amelyben a szabad országok fognának össze a zsarnokság, a betegségek és a környezet pusztítása ellen. Azt már korábban tudni lehetett róla, hogy a klímaváltozást jóval komolyabban veszi, mint a jelenlegi elnök, és többet is akar tenni ellene. Változtatna az Oroszországgal szembeni politikán is, törekedne például arra, hogy Moszkvát zárják ki a fejlett ipari országokat tömörítő G8 csoportból, amíg nem válik demokratikusabbá.

Maradna Irakban

Az elnökjelölt jelezte ugyanakkor azt is, hogy - ellentétben demokrata riválisaival - nem vonná ki az amerikai katonákat Irakból. "Veszélyes hibát követnek el azok, akik azt mondják, vissza kellene vonulnunk Irakból, hogy máshol hatékonyabban tudjunk küzdeni az al-Kaidával szemben" - magyarázta McCain, aki korábban többször jelezte, a visszavonulás akár népirtáshoz is vezethetne az instabil közel-keleti országban.

Kína felemelkedését tartja a fő kihívásnak, amellyel az Egyesült Államoknak szembe kell néznie, de a két ország szerinte nem feltétlenül lesz egymás ellenfele. Igaz, arra sem számít, hogy mindenben szövetséget tudnak kötni, helyette inkább időnként közös érdekeik lehetnek.

Már nem John Wayne

John McCaint gyakran állítják be úgy a médiában, mint egyfajta globális John Wayne-t, aki egy egykori katona keménységével leckéztetné meg Iránt és Észak-Koreát - jegyzi meg a The Washington Post, amely szerint azonban a politikus hozzáállása ennél árnyaltabb. Amikor 1983-ban tagja lett az amerikai törvényhozásnak, még ellenezte a külföldi beavatkozásokat, később azonban támogatta a koszovói és az iraki akciót is.

A kampány során ugyan úgy nyilatkozott, mint aki nem riad vissza egy Irán elleni támadástól, elnökjelöltsége bebiztosítása óta azonban már újra mérsékeltebb kijelentéseket tesz. A The Washington Post szerint egyre kevésbé beszéli a neokonzervatívok nyelvét, akik Bush elnököt a megelőző csapásokra buzdították. Nyilatkozatai sokkal inkább idézik az elnökséget 1989 és 1993 között betöltő, idősebb George Bush tanácsadóinak nézeteit - jegyzi meg a lap.