Riválisa fegyverével lő McCain

Vágólapra másolva!
A korrupt washingtoni politika felszámolását és a pártok acsarkodásának megszüntetését ígérte John McCain republikánus elnökjelölt pártja könvenciójának zárásakor elmondott beszédében. Riválisa, Barack Obama is ezzel az üzenettel kampányol, úgyhogy már csak az a kérdés, kinek fognak hinni az amerikaiak. McCain annyira visszafogott volt, hogy még a hangját is alig lehetett hallani az arénában, ami erős váltás volt alelnökjelöltje szerdai keménykedése után. Az [origo] helyszíni tudósítójának beszámolója.
Vágólapra másolva!

Még a színpad átalakítása is azt jelezte, hogy csütörtök este különleges szónoka lesz a Minnesota állambeli St. Paulban zajló republikánus konvenciónak. Az elnökjelöltséget hivatalosan is elfogadó John McCain számára a hagyományos pódiumot megtoldották egy kifutóval, hogy emberekkel körbevéve mondhassa el beszédét.

Ez a kötetlen civil fórumokhoz hasonlító színtér jobban passzol McCainhez, aki nem kifejezetten hatásos szónok, különösen nem a demokrata riválisával, Barack Obamával összehasonlítva. Ráadásul alelnökjelöltje, Sarah Palin is magasra tette a lécet, amikor szerdán energikus és kemény hangvételű beszédével felrázta a konvenció tompa közönségét.

"Többet fogunk megtudni a politikai programjáról" - mondta csütörtök délután Mark Klecka texasi küldött az [origo] tudósítójának arra a kérdésre, hogy mit vár McCain beszédétől. Hozzátette azonban azt is, hogy mivel az emberek nem szeretik a programpontok hosszú felsorolását, ezért biztos lesznek majd keménykedős elemek is.

Bevált Mark Klecka várakozása, a republikánus elnökjelölt beszédének gerince az volt, mit fog tenni, ha beköltözik a Fehér Házba. Bírálta ugyan riválisát, de közel sem olyan keményen, mint azt Sarah Palin alelnökjelölt tette szerdán. McCain beszéde jóval visszafogottabb volt, és mintha most még a hangerő is kisebb lett volna. A tömeg ujjongásától időnként nem is lehetett érteni, hogy mit mond a republikánus jelölt.

"Változás következik"

McCain azt ígérte, meg fogja változtatni Washingtont. "Hadd figyelmeztessem a régi, költekező, semmittevő, magukat az ország elé helyező washingtoni tömeget: változás következik" - fogalmazott. Beszélt arról is, hogy a politikusok elvesztették az emberek bizalmát, és ebben szerinte a republikánusok is hibásak. "Nem egy pártnak dolgozom. Nem egy érdekcsoportoknak. Nem is magamnak. Nektek dolgozom" - jelentette ki McCain.

Ennek hangsúlyozása azért érdekes, mert épp erre az üzenetre építette a kampányát Barack Obama is. McCain azt is ígérte, hogy győzelme esetén együtt fog működni politikai riválisaival, és felszámolja a kicsinyes pártoskodást, ami szintén központi eleme Obama kampányának. A republikánus elnökjelölt szerint ugyanakkor riválisának nincs elegendő tapasztalata ahhoz, hogy ezt megvalósítsa.

Beszéde elején ugyan még külön ki is emelte McCain, hogy becsüli ellenfelét és annak támogatóit, a konvenció résztvevői mégis akkor voltak a leglelkesebbek, amikor odaszúrt Obamának. Felsorolta programjának főbb elemeit (adócsökkentés, nyílt piac, állami kiadások visszafogása), de mindegyiknél megállt, és megjegyezte, hogy a demokraták ennek épp az ellenkezőjét csinálnák. Ígéretet tett az oktatás, az egészségügy rendbetételére és az ország energiafüggőségének megszüntetésére.

"Gyűlölöm a háborút"

Külpolitikájában keménységet és józanságot ígért egyszerre. "Elnökként dolgozni fogok az Oroszországgal való jó viszony megteremtésén, hogy ne kelljen félnünk a hidegháborúhoz való visszatéréstől. De nem csukhatjuk be a szemünket az agresszió és a nemzetközi jog semmibevételének láttán" - mondta McCain, utalva a grúziai háborúra. Igyekezett megnyugtatni azokat is, akik csak a katonai héját látják benne. "Gyűlölöm a háborút" - mondta, megjegyezve, hogy diplomáciai és gazdasági eszközöket is használni fog a tartós béke megteremtése érdekében.

McCain a beszédét vietnami fogságának történetével fejezte be. Pilóta volt a háborúban, és több mint öt évig volt hadifogoly. Egy év után felajánlották neki a vietnamiak, hogy hazaengedik, amikor megtudták, hogy apját előléptették, ő azonban nemet mondott erre, mert nem akarta hátrahagyni társait.

Ez a konvención szinte minden szónok által felidézett történet központi elem McCain kampányában, bizonyítva, hogy számára az ország az első. McCain azt mondta, a fogság volt az, ami megváltoztatta, és önzőségét hátrahagyva igazi hazafi lett belőle. Utolsó mondatait, amelyben az igazságért, az eszményekért való harcra szólított fel, már nem is lehetett hallani a tömeg ujjongása miatt.

Forrás: Pethő András [origo]
Feltöltődtek a republikánusok

Sarah Palin és John McCain egymástól nagyon különböző, de gondosan felépített beszédei után a republikánusok talán feltöltődtek a november 4-i elnökválasztásig tartó kampányra. Pedig nem túl szerencsés körülmények között gyűltek össze az elnökjelölésre. A Gustav hurrikán miatt az első nap összes programját lemondták, mert nem akartak ünnepelni, amikor az ország másik felében emberek millióinak kellett elhagyni otthonát.

A konvenciót megelőző napok pedig azzal teltek, hogy a sajtó olyan részleteket ásott elő Sarah Palin alelnökjelöltről, amelyek ellentmondtak a pénteki bemutatásakor sugallt képnek (példás, konzervatív értékeket valló családanya és reformer, takarékoskodó politikus). Ráadásul még az amerikai futball-bajnokság kezdete is egybeesett a konvenció zárásával, vagyis McCain beszédével. Ehhez képest a demokraták el voltak kényeztetve: múlt heti denveri konvenciójukat nem zavarta meg semmilyen rendkívüli esemény, így a média szinte csak velük foglalkozott négy napon keresztül.

A környezet a demokratáknak kedvez

A kellemetlen egybeesések és a negatív hírek mellett a republikánusokat mélyebb problémák is aggasztják. Ők ugyan kitörő lelkesedéssel fogadták George Bush keddi videóüzenetét, de a felmérések szerint az elnök tevékenységének megítélése példátlanul alacsony. Lassul a gazdaság, nő a munkanélküliség, emelkednek az üzemanyagárak, és becsődölt az ingatlanpiac - mindez egy republikánus elnök alatt. A demokraták épp erre építik kampányukat: ha McCain nyer, akkor az szerintük a Bush-korszak egyenes folytatását jelentené. Bíznak abban, hogy ez kellő elrettentő erővel bír majd ahhoz, hogy megnyerjék a választást.

Forrás: Pethő András [origo]
McCain állandó jelzője lett a "maverick"

A republikánusok tisztában vannak ennek az üzenetnek a veszélyességével, úgyhogy nem véletlen, hogy a konvención John McCain neve mellé folyton odabiggyesztették a "maverick" szót, ami magyarul valami olyasmit jelent, hogy "maga útját járó". Ezzel arra utalnak, hogy McCain hajlamos volt saját pártjával (és az elnökkel, George Bushsal) is konfrontálódni, ha úgy érezte, sérülnek elvei.

A politikai környezet tehát a demokratáknak kedvez, és a párt valóban magabiztos fölénnyel rendelkezik a felmérések szerint, Barack Obama és John McCain között azonban kiegyensúlyozottak az erőviszonyok. Augusztus közepén a közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy fej fej mellett állnak, és ugyan a demokrata konvenció után Obama támogatása megugrott, de valószínűleg McCain megítélése is javul majd a republikánus gyűlés után. A felmérések azt is mutatják, hogy az amerikaiak túlnyomó többsége (70-80 százaléka) úgy érzi, rossz irányba halad az ország. Mindkét nagy párt jelöltje azt ígéri, hogy változtat ezen, már csak az a kérdés, hogy kinek hisznek majd az amerikai választók.

St. Paul, Minnesota - Egyesült Államok