Nem fél az oroszoktól Palin

Vágólapra másolva!
Helyesnek tartaná Ukrajna és Grúzia NATO-taggá válását Sarah Palin, az amerikai republikánusok alelnökjelöltje, noha tudatában van, hogy ez akár konfliktushoz is vezethet Oroszország és az USA között. Az alaszkai kormányzó alelnöki felkérése óta első alkalommal adott televíziós interjút. Egy pillanatig sem habozott, amikor McCain felkérte társául.
Vágólapra másolva!

Be kellene venni a NATO-ba Ukrajnát és Grúziát, és ha Oroszország megtámad egy NATO-tagot, akkor az konfliktust okozhat közte és az USA között - mondta alelnökjelöltté választása utáni első televíziós interjújában Sarah Palin amerikai republikánus politikus, alaszkai kormányzó. "Ebben az esetben Grúziát kell támogatnunk, ami leginkább Oroszország elleni gazdasági szankciókban mutatkozhat meg, ha úgy alakul" - jelentette ki. Hozzátette azonban, hogy az USA és Oroszország "nem ismételheti meg a hidegháborút".

Az USA-nak figyelnie kell Oroszországra, "Putyinra, illetve arra a törekvésére, hogy kisebb demokratikus államokat, és más területeket vonjon ellenőrzése alá" - utalt az Oroszországon átmenő energiaellátási útvonalakra.

Palin két évig vezette az USA legészakabbra fekvő tagállamát, előtte szülővárosa, az alaszkai Anchorage melletti Wasilla polgármestere volt 6 évig. A volt alaszkai kormányzót sokan tapasztalatlannak tartják az alelnöki posztra.

Az interjúban Palin közölte, készen áll arra, hogy alelnök, sőt akár elnök is legyen, ha szükséges (az Egyesült Államokban az alelnök az elnök után következik az állami vezetők rangsorában, ha szükséges helyettesíthet, sőt, az elnök halála vagy lemondása esetén ő veszi át posztját). Palin szerint egyetlen szempillantásra sem volt kétsége afelől, hogy elvállalja a posztot, amikor McCain felkérte. Csak annyit mondott neki, hogy ha valóban úgy véli, ő segíthet az országnak, akkor elvállalja a megbízást.

Palin az ABC hírtelevíziónak adott interjút, amelyből csütörtökön tett közzé részleteket az amerikai hírtelevízió. A teljes beszélgetést pénteken este adják le.