Ropogós epres pite

Vágólapra másolva!
Sokunk kedvenc gyümölcse az eper, mely már ott piroslik hívogatóan a piaci standokon. A májusi epernél nincs finomabb csemege, vele készíti heti finomságainkat Kaldeneker György szakács.
Vágólapra másolva!

Készítsünk egy finom ropogós tésztát: 20 dkg lisztet, 8 dkg vajat morzsoljunk össze, és annyi hideg vizet tegyünk bele, hogy lágyabb tésztát kapjunk. Tegyük 30 percre hűtőbe.

Ha kivettük, lisztezett deszkán nyújtsuk ki úgy, hogy kb. 35 cm átmérőjű legyen. Béleljünk ki egy 29 cm-es tortaformát a tésztával. Kenjük meg az alját tojássárgával, és szórjunk rá 2 evőkanál búzadarát.

Keverjünk össze 70 dkg epret és ugyanannyi porcukrot, ezt a tölteléket tegyük a kikent tortaformába. Hajtsuk rá a tészta szélét úgy, hogy háromnegyedig befedje, bőven szórjuk meg kristálycukorral, de ha azt akarjuk , hogy még ropogósabb legyen, akkor összetört kockacukorral szórjuk meg. Forró sütőben 35 percig süssük pirosra.