Barackos grízgombóc fahéjmártással

Vágólapra másolva!
Az őszibarack az egyik legkedveltebb gyümölcs. Illata semmihez sem hasonlítható, zamata egyedülálló. A gyümölcsöt különleges fűszerekkel, bátor párosításokban is elkészíthetjük, ehhez ad ötletek a héten szakácsunk, Kaldeneker György.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: fél liter tej, 2 dl búzadara, 3 evőkanál kristálycukor, fél csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, két tojás sárgája, 2 nagy őszibarack, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál olaj,
A fahéjmártáshoz: 3 dl tej, 1 teáskanál őrölt fahéj, 3 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliaízű pudingpor

Öntsük egy lábasba a tejet, tegyük bele a búzadarát, a kristálycukrot, vaníliás cukrot és egy csipetnyi sót. Állandóan kevergetve főzzük addig, míg a tejbegríz sűrű nem lesz. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt, keverjük bele a két tojás sárgáját. Vizes kézzel formázzunk gombócokat, közepébe egy-egy darab őszibarackot tegyünk. Forrásban lévő sós vízbe főzzük ki. Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, szedjük ki. Kevés olajban megpirított zsemlemorzsába forgassunk meg.
A fahéjmártáshoz forraljuk fel a tejet, tegyük bele az őrölt fahéjat, a kristálycukrot, majd főzés közben hideg vízzel elkevert vaníliás pudingporral sűrítsük be.

Nagy tányér közepére tegyünk pár evőkanál fahéjszószt, helyezzünk rá két-három gombócot, és szórjuk meg porcukorral.

Kínálhatunk mellé rozmaringszirupban párolt őszibarackot vagy nektarinban eltett őszibarackokat is.