Rizspuding fahéjas almaszósszal

Vágólapra másolva!
Mai receptünkhöz, ahogy a héten minden finomsághoz, fahéjat használunk. A keleti fűszer, mely régen fizetőeszközként  is szolgált, nem csak sütibe finom, hanem sok húsfélét, mártást is elkészíthetünk vele. A tippeket szakácsunk, Kaldeneker György adja.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 8 dl tej, 12 dkg rizs, fél rúd vanília, fél citrom, só, 10 dkg cukor
Az almaszószhoz: 1 evőkanál vaj, 3 savanykás alma, őrölt fahéj, citromlé, cukor ízlés szerint, 1 teáskanál keményítő

A tejet öntsük lábasba, forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a megmosott rizst. A vaníliával, a citrom vékonyan levágott héjával és egy csipetnyi sóval ízesítsük. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg a rizsszemek puhák nem lesznek. Az elkészült rizst cukorral ízesítsük. Ha túl száraz lenne, öntsünk még alá tejet, hogy kissé folyós legyen. Végül vegyük ki a vaníliarudat és a citromhéjat.

Egy kis serpenyőben olvasszuk meg a vajat, tegyük bele a megtisztított és felszeletelt almát. Annyi vizet öntsünk alá, hogy éppen ellepje. Egy kávéskanálnyi őrölt fahéjjal, pár csepp citromlével és cukorral ízesítsük. Fedővel lefedve pároljuk 5-6 percig. Ha szükséges, a párolólevet pótoljuk. A hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítsük be.

A tejberizst töltsük üvegpoharakba, tetejére a fahéjas almaszószból öntsünk.