Ludaskása és más libaétkek

Vágólapra másolva!
Manapság már külön megvásárolhatóak a pecsenyeliba combjai, ha valaki sült libacombra vágyik. A libamell gyönyörű sovány húsa is ott kelleti magát, csak egy pillanatnyi elhatározás, és könnyen pirosra sült libafasírt készülhet belőle. A liba ezen nemes részei mellett sokkal olcsóbban megtalálható az aprólék. Ez tartalmaz farhátdarabokat, nyakat, szívet, zúzát, lábakat. Igazi ínyencfalatok.
Vágólapra másolva!

A csontos-húsos részekből kitűnő, tartalmas leves készíthető. A leves tetején úszó aranysárga zsírgyűrűcskék ugyan jelzik, hogy nem diétás ételről van szó, de íze, illata, egyedi aromája miatt érdemes bűnbe esni!
A libaszárnyakból kitűnő pörköltet készíthetünk, de meglephetjük a családot egy székelyes libaszárny elkészítésével is. Ez hasonló, mint a sertéshúsból készített székelygulyás, de ezt a libaszárnyakból, a kisebb darabokra vágott farhát részből készítjük. Ha libaaprólékról beszélünk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a rizses, tarhonyás ételek mellett sem. Ezek a magyar konyha, sőt a magyar tájkonyha igazán jellegzetes ételei. A libaaprólék használata talán a legjobb példa annak az igazságnak a bizonyítására, hogy nem minden esetben a legdrágább nyersanyagból lehet a legkitűnőbb ételeket előállítani.

Libaaprólékleves gyömbéres tepertőgombócokkal

Hozzávalók: 1 kg libaaprólék, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg libatepertő, 1 tojás, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, 5 dkg zsemlemorzsa, 1/2 csomó metélőhagyma, gyömbér, egész bors, só

Forrás: Magyar KonyhaA libaaprólékot, szárnyat, hátrészt, nyakat, zúzát megtisztítjuk és jól megmossuk. A zsíros részeket, különösen a hát- és a farrésznél eltávolítjuk, kisebb darabokra vágjuk, majd az így kapott hájat tepertőnek kisütjük.
Az aprólékot 1,5 liter hideg vízbe feltesszük főni, amikor felforrt, lehabozzuk, majd nem erős tűzön gyöngyöző főzéssel kb. 40-50 percet főzzük. Hasábokra vágott sárgarépával, fehérrépával, zellerrel bezöldségezzük, hozzáadjuk a félbe vágott vöröshagymát, és a fokhagymát. Sóval, egész borssal fűszerezzük és az anyagok puhulásáig főzzük. Az előzőekben elkészített libatepertőből lehetőleg minél több zsírt kipréselünk, majd a tepertőt ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott zöldpetrezselymet. Sóval, reszelt gyömbérrel fűszerezzük, majd annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy vizes kézzel könnyen apró gombóckákat formázhassunk belőle. Az elkészített levesbe a gombócokat belefőzzük és levesestálba azonnal tálaljuk. A kitálalt leves tetejét apróra vágott metélőhagymával megszórjuk.

Elkészítési idő: 80 perc
Egy adag: 2020 kJ/480 kcal

Vörösboros zúzapörkölt pásztortarhonyával

Hozzávalók: 80 dkg libazúza, 5 cl étolaj, 15 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 1 dl vörösbor, köménymag, pirospaprika, só
a pásztortarhonyához: 8 dkg füstölt szalonna, 5 dkg vöröshagyma, 40 dkg burgonya, 20 dkg tarhonya, pirospaprika, só

A jól megtisztított és alaposan megmosott libazúzákat kettévágjuk. Annyi enyhén sós vízbe tesszük fel főni, amennyi ellepi és fedő alatt főzzük, szükség szerint a vizet mindig pótoljuk. Amikor a zúza félig puha, leszűrjük és folyó vízben jól átöblítjük, majd lecsepegtetjük. Közben az olajban a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk darált köménymaggal. A tűzről levéve elkeverjük benne a pirospaprikát, kevés vízzel azonnal felengedjük és beletesszük a zúzákat. Megsózzuk és fedő alatt pároljuk. Hozzáadjuk a szeletekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot, és a zúza teljes puhulásáig főzzük. A vörösbort hozzáöntve még egy-két percig forraljuk. Közben egy kevés olajon kiolvasztjuk az apró kockákra vágott füstölt szalonnát. Zsírjában aranysárgára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a tarhonyát, amelyet gyakori keveréssel rózsaszínűre pirítunk. Ekkor hozzákeverjük az egyforma nagyságú kisebb burgonyakockákat, kevés pirospaprikával megszórjuk, és felengedjük megfelelő mennyiségű forró vízzel. Letakarva, a sütőbe tolva készre pároljuk. Tálaláskor a vörösboros zúza mellé tesszük a tarhonyát, zöldpaprikával és paradicsommal díszítjük.

Elkészítési idő: 75 perc
Egy adag: 2680 kJ/640 kcal
Ajánlott ital: száraz Rosé - Csongrádi Rosé