Citromos, savanykás fogások

Vágólapra másolva!
A citrom a szubtrópusok örökzöld növénye, melyet Dél-Olaszországban, Spanyolországban, Ciprus szigetén, Kaliforniában, Floridában termesztenek, de Indiában fedezték fel. A magas C-vitamin-tartalmú, emésztést serkentő és gyomorerősítő hatású gyümölcsből minél többet érdemes fogyasztani a téli hónapokban. A következőkben citrommal készített ételeket ajánlunk.
Vágólapra másolva!

Citromos csirkebecsinált-leves

Hozzávalók: 25 dkg csirkemell, 20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, zeller, fehérrépa), 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, 6 dkg vaj, 4 dkg liszt, 10 dkg mirelit zöldborsó, 1 dl tejszín, 1 citrom, só, őrölt bors, petrezselyem zöldje

A bőrözött csirkemellet apró kockákra vágjuk. Olajban aprított vöröshagymát dinsztelünk, hozzátesszük a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, és lassan pároljuk. Később hozzáadjuk az aprított zöldségeket, majd a mirelit zöldborsót is. Tovább pároljuk. Liszttel megszórjuk, és egy liter vízzel felöntjük. Tovább főzzük, a végén belekeverjük a kockára vágott gombát is. Végezetül tejszínnel és vajjal dúsítjuk, citromlével ízesítjük, vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Betétként adhatunk vajas galuskát vagy velőgombócot.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1150 kJ/280 kcal

Citromos-vajas pulykamell petrezselymes rizzsel

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 1 dl olívaolaj, 2 dl száraz fehérbor, 2 dl tejszín, 1 evőkanál ételízesítő, 24 dkg rizs, 10 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 2 citrom, 1 csomag petrezselyemzöld, só, őrölt bors
a díszítéshez: fejes saláta, koktélparadicsom

Forrás: Magyar KonyhaA pulykamellet 15 dkg-os szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, sóval, őrölt borssal fűszerezzük. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, ebben a pulykamell szeleteket megsütjük, és a zsiradékból kiszedjük. A visszamaradt olajban lisztet hevítünk, megszórjuk ételízesítővel, felöntjük egy kis vízzel és borral, kiforraljuk. Ebbe a mártásba helyezzük a megsült pulykamell szeleteket, és körülbelül 15 percig pároljuk. Közben elkészítjük a párolt rizst, amit vajas petrezselyemzölddel keverünk össze. Most a mártásunkat tejszínnel, vajjal dúsítjuk, citromlével ízesítjük. Tálaláskor a petrezselymes rizst a tálra tesszük, mellé helyezzük a pulykamell szeleteket, a mártásával félig leöntve. Citrommal, koktélparadicsommal díszítve kínáljuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2900 kJ/690 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Zöldveltelini 2003