Sütőtökös lasagne

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ma egy különleges lasagne elkészítéséhez ajánl receptet.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 4 szelet bacon, 1 vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 kis csokor oregánó, kakukkfű, rozmaring és petrezselyem, olívaolaj, 400 g darált marhahús, 2 doboz paradicsomkonzerv, 2 db babérlevél, só, őrölt bors, 1 evőkanál őrölt koriandermag, 1 csipet őrölt fahéj, 1 közepes méretű sütőtök, fél csomag lasagne tészta, 300 g reszelt sajt

A sütőtököt vágjuk kisebb darabokra, magját vegyük ki, sózzuk, őrölt borssal hintsük meg, morzsoljunk rá kevés rozmaringot, majd csorgassuk meg olívaolajjal. Szokásos módon forró sütőben süssük puhára. Ha kihűlt, a héját húzzuk le.

A szalonnát vágjuk kockára, tegyük egy nagy lábasba, öntsünk rá pár evőkanálnyi olívaolajat, majd pirítsuk meg. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, pár percig dinszteljük. Ha már üveges, tegyük bele a darált húst, a reszelt sárgarépát és a fűszereket. Sóval ízesítsük. Addig pároljuk, míg a leve el nem fő. Utána öntsük bele az összekockázott paradicsomkonzervet, és körülbelül 20 percig kis lángon főzzük.

Egy tepsi vagy hőálló üvegedény aljára csorgassunk kevés olívaolajat, majd tegyünk a megsütött sütőtökből egy réteget. Kezünkkel nyomkodjuk egyenletesre, úgy hogy körülbelül másfél centi vastagságú legyen. Erre tegyünk a paradicsomos szószból, a lasagne tésztát tegyük rá, majd újból tököt és szószt. Ezt addig váltogassuk, míg az edényünk meg nem telik. Tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, és forró sütőben 160 fokon süssük 50-60 percig.
Ha elkészült, vágjuk kockákra, tegyük egy nagy tányérra, és reszelt parmezánnal szórjuk meg.