Csokis-meggyes palacsinta

Vágólapra másolva!
A közelmúltban tartották az angolszász országokban a palacsinta-napot, amikor is mindenki palacsintát sütött. A palacsintázás nálunk is népszerű. Ezért és a palacsinta-nap tiszteletére szakácsunk, Kaldeneker György különleges palacsintatöltelékek receptjét ajánlja a héten.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 1 csomag csokoládés pudingpor, 5 dl tej, 1 tábla (10 dkg) étcsokoládé, 20 dkg kimagozott meggybefőtt, kevés porcukor

A pudingport oldjunk fel kevés hideg tejjel. Az előírtnál egy decinyi tejjel kevesebbet forraljunk fel kis lábasban, majd állandó kevergetés mellett öntsük bele a feloldott csokoládés pudingport. Még melegen keverjünk el benne fél tábla összetört étcsokoládét. Várjuk meg, míg kihűl, majd adjunk hozzá még féltáblányi kis kockákra tört csokoládét és a lé nélküli meggybefőttet. A hidegen belekevert csokoládédarabok felmelegítésnél megolvadnak majd, izgalmassá teszik a tölteléket.

A kész palacsintákat töltsük meg a csokoládés-meggyes töltelékkel, tekerjük fel, majd adagonként két darabot tegyünk egy nagy tányérra. Tegyük be egy percre a mikrohullámú sütőbe, hogy a darabos csokoládé a töltelékben elolvadjon. Szórjuk meg porcukorral és csorgassuk meg forró meggyszósszal.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Meggyszósz készítése

Hozzávalók: 1 üveg kimagozott meggybefőtt, 2-3 evőkanál cukor, fél citrom leve, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő

A meggybefőttet levével együtt öntsünk egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a fél citrom levét és a vaníliás cukrot. Forraljuk fel, majd hideg vízzel elkever keményítővel mártás sűrűségűre sűrítsük be. A meggyet ne főzzük, ha már forr, azonnal sűrítsük.

Tipp: a töltelékbe jól felhasználható a megmaradt csokoládémikulás vagy húsvéti nyuszi is.