Keménykalap és sonkaszeletelő

Vágólapra másolva!
Ha külföldre utazom, mindig az az első dolgom, hogy kimegyek a helyi piacra, vagy betérek egy nagy szupermarketbe. Itt ugyanis azonnal látom, hogyan is élnek a helyiek, milyen élelmiszereket szeretnek és esznek. És persze egy piacnak megvan a maga egyedi hangulata is. Nem volt kivétel ez alól a londoni Borough-piac sem.
Vágólapra másolva!

Nyüzsgés, turisták, temérdek áru, halmokba felrakott finomságok, helyben készített reggeli és azok a finom illatok. Aki megéhezik, a halas standnál akár ropogósra sütött rákokkal is megtömheti hasát. Itt nemcsak a bámészkodni, vásárolni, hanem kóstolni is szabad mindenből.

Első utam a sajtokhoz vezetett. Az egymás tetején tornyosodó Caerphilly, a Somerset Brie vagy a szürke penészes Cheddar egytől egyig ellenállhatatlan volt, meg kellett kóstolnom mindet. Kértem az eladót, állítson össze egy kis ajándékcsomagot angol sajtokból. Somerset Brie, fehér aszaltbarackos Stilton, Cheddar, kék penészes Stilton és vörös Leicester került bele. Összesen fél kilót nyomott, és 6 fontba (2060 forint) került.

Éppen a szarvasgombát szagolgattam, amikor egy szőke fiatalember lépett oda, és megkérdezte az árustól, honnan való a gomba. Francia, válaszolta az eladó. Nem álltam meg, hogy meg ne kérdezzem, mit készít a különlegességből. Az aznap esti rizottóhoz vásárolja, felelte. Majd a rövid bemutatkozás után kiderült, hogy beszélgetőpartnerem Curtis Stone, az Angliában nagyon népszerű, ausztrál származású szakács. Főzőműsorait naponta lehet látni az egyik főzős csatornán (Curtis itthon is látható a TV Paprika műsorán, ott Ben O'Donoghue társaságában szörfözik és főz Ausztráliában).

A halas stand is rabul ejtett, a tőkehal filének (codfish) 12,80, a tengeri sügérnek (seabass) 12,60, a tonhalfilének (tuna) 21,50, a lazacnak (salmon) 12,60, míg a lepényhalnak (sole) 13,60 fontba került kilója.

A primőrök közül elsőként érkezett a rebarbara, sok vásárlónak láttam egy-egy csokor rebarbaranyelet a szatyrában. Egészséges és nagyon finom, a spenótfélék családjába tartozó zöldségféle. Érdekes módon sok édesség, sütemény alapanyaga is.
A tavasz közeledtét jelezte a vajretek, a zöldspárga, a friss saláták választéka (ruccola, bébispenót, friss, apró céklalevél, tépősaláta és vízitorma) és az újrépa. Érdekesség a lila színű, egyszálas brokkoli és a füzérekben füstölt fokhagyma is.
Húsvétkor itt is hagyomány a sonka, hajszálvékonyra szeletelik, és az ünnepekig is fogyasztják, szendvicskenyérbe töltve kínálják.

Akinek nincs kedve a hétvégi nyalánkságok elkészítéséhez, csemegézhet a rozmaringgal, mentával, málnával, szamócával fűszerezett csokoládék és ínycsiklandó édességek között is. Aki megszomjazik, a világ söreiből és boraiból válogathat.

Kaldeneker György