Báránylakoma húsvétra

Vágólapra másolva!
Bárányhúst legtöbben szinte csak húsvétkor fogyasztanak. Pedig a zsenge, fiatal bárány íze vetekszik a borjúhúséval vagy a fehér szárnyashúsokéval. Sőt, lényegesen aromásabb, ízesebb, karakteresebb. Magas a fehérjetartalma, ugyanakkor a benne található zsírszövet mennyisége elhanyagolhatóan kevés. Ez a kimondottan sovány, könnyen emészthető hús igen magas élvezeti értéke miatt is kiválóan alkalmas kímélő és fogyókúrás étkezésre egyaránt.
Vágólapra másolva!

Bárányborda ratatouille-on

Hozzávalók: 4 db bárányborda (darabja 20-30 dkg), 6 dkg vaj, 2 evőkanál olívaolaj, 3 dl húslé (lehet kockából), 0,5 dl portói vagy villányi vörösbor, 0,5 teáskanál méz, balzsamecet, só, bors, kakukkfű, fodormenta, rozmaring, zsálya
A páchoz: 4 gerezd fokhagyma, csipet kakukkfű, zsálya, rozmaring, fodormenta, 4 evőkanál olívaolaj

Forrás: Magyar Konyha


A húst hártyázzuk, bőrkétől, íntól, faggyútól megtisztítjuk, 2-3 órára a pácban érleljük. Kivéve belőle leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A vaj felét kockákra vágva lefagyasztjuk. Egy serpenyőben a fele vajat és az olajat habosra olvasztjuk, ebben a húst mindkét oldalán hirtelen megsütjük. Kivéve a serpenyőből tepsibe tesszük, 10 percig sütjük. A húsnak belül rózsaszínűnek kell maradnia! Alufóliába tekerve pihentetjük.
A sütőlét a borral feleresztjük, hozzáadjuk a fűszereket és a mézet, besűrítjük. A hideg vajjal elkeverve megfényesítjük a mártást. A balzsamecettel, sóval, borssal ízesítjük, majd átszűrjük, és még egyszer lazán átforraljuk.
A bordát a francia lecsóval tálaljuk.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2200 kJ/530 kcal
Ajánlott ital: Egri Bikavér 2003

Ratatouille - francia lecsó

Hozzávalók: 1-1 sárga-vörös, zöldhüvelyű paprika, 1 db cukkini, 0,5 db karalábé, 1 db padlizsán, 1 szál sárgarépa, egy cikk zeller, 1 db brokkoli, 3 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, csipet kakukkfű

A zöldségeket kis kockákra vágjuk, a brokkolit rózsákra szedjük, enyhén sós vízben roppanósra főzzük, lecsepegtetjük. A vajat felolvasztjuk, a zúzott fokhagymát átpirítjuk benne, hozzáadjuk a zöldségeket, jól átforgatjuk.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 300 kJ/70 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Don Olivér 2004

Töltött báránycomb

Hozzávalók: 20 dkg sertéshús, 2 dl tej, 2 db zsemle, 5 dkg füstölt szalonna, 20 dkg vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 db tojás, 1 kg báránycomb, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 12 dkg zsír, 3 dl fehérbor, törött bors, tárkonylevél, bazsalikom, só

Forrás: Magyar Konyha


A sovány sertéshúst ledaráljuk, hozzáadjuk a tejben áztatott, jól kicsavart zsemléket, a kis kockákra vágott, kiolvasztott füstölt szalonnát, a zsírjában pirított, finomra vágott 10 dkg hagymát, a 2 gerezd zúzott fokhagymát, végül a tojásokat. Sóval, törött borssal, apróra vágott tárkonylevéllel, őrölt bazsalikommal fűszerezzük, és a tölteléket jól összedolgozzuk. A báránycombot kicsontozzuk és a töltelékkel megtöltjük, majd a húst becsavarjuk és zsineggel átkötözzük. Megsózzuk és a tepsibe szétszórt, karikákra vágott sárgarépára, fehérrépára, vöröshagymára és a fokhagymagerezdekre fektetjük. A húst forró zsírral leöntjük, és a sütőbe tolva, fehérborral történő gyakori locsolgatás mellett megsütjük.
Finom illatú és ízű pecsenyelevét átszűrjük, és tálaláskor a felszeletelt hús alá öntjük. Petrezselymes burgonyával vagy gombás rizzsel tálaljuk.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1772 kJ/422 kcal
Ajánlott ital: Egri Kékfrankos 2000