Bazsalikomos gyümölcskompót

Vágólapra másolva!
Gyümölcsök, zöldségek, egzotikus és hazai hozzávalók új szerepben, pikáns receptekben. Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 20 dkg cukor, 50 dkg körte, 50 dkg alma, 30 dkg szilva, 2 evőkanál eperlekvár, 1 egész fahéjrúd, 1 vaníliarúd, 3-4 levél friss bazsalikom (használhatunk friss rozmaringot is), fél citrom

Tegyük lábasba a cukrot, öntsünk rá 3 deciliter vizet, forraljuk fel, és főzzük öt percig.
A friss almát, körtét, hámozzuk meg, magházát vegyük ki, majd cikkezzük fel. A szilvát vagy ringlót vágjuk nagy cikkekre.

Az eperlekvárt, a fahéjrudat, a félbevágott vaníliát, a friss bazsalikomot és a citrom levét adjuk a cukorsziruphoz, forraljuk fel, majd a felvágott gyümölcsöket is tegyük hozzá. Kis lángon forraljuk 5-6 percig, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Tálaljuk nagy leveses tányérokba, tetejére egy-egy gombóc vaníliafagyit tegyünk, metéltre vágott bazsalikomlevéllel és fahéjjal díszíthetjük.