Csábító fűszerek kertje

Vágólapra másolva!
Süssünk meg egy csirkemellet fűszerek nélkül, ugye, nem lesz túl izgalmas? Ételeink ízét főként a ránézésre jellegtelen, aprócska fűszernövényeknek köszönhetjük. Pazarló, bőkezű használatukkal kevesebb sóra lesz szükségünk a főzéshez, teának elkészítve pedig gyógyító, hűsítő és frissítő hatásukat is élvezhetjük. Vigyünk élményt étkeinkbe, vessünk véget az unalmas kajáknak!
Vágólapra másolva!

Az Alföldön autózunk, az ország geometriai középpontjától nem messze, Albertirsa határában található az ország legnagyobb fűszerkertje. Modern, környezetbarát technológiával, 10 300 négyzetméteren termesztik az aromás növénykéket. Folyamatosan dugványoznak, magokat ültetnek, hogy az év minden napján friss fűszernövények kerülhessenek a konyhákba. Nyári napfényben 6-8 hét alatt cseperednek fel, aztán irány a fazék. A kedvezőtlenebb téli körülmények között 8-12 hetet kell várni.

A növényeknek megfelelő klímát számítógép irányítja: gondoskodik a megfelelő szellőzésről, páratartalomról, az üvegház talajában húzódó csőrendszer vizét állandóan 17 fokon tartja, figyeli a szélerőt, ha túl nagy, akkor a szellőzőablakokat becsukja. Azt a vizet, amelyet locsoláskor a növények nem hasznosítanak, egy csővezetéken át óriási tartályokba vezetik vissza, és megszűrve újra öntözésre használják. Így hetente csak 35-50 köbméter vizet használnak el. A bazsalikom számára nélkülözhetetlen napfényt télen kék színű, úgynevezett napfénypótló lámpákkal helyettesítik.

Papp Ákos cégvezető elmondta, a bazsalikom a legmakacsabb növény, a zord időben még pótfénnyel is nehéz becsapni, annyira napfényimádó.
Évente kétmillió fűszernövényt nevelgetnek, mert hála a modern gondolkodású szakácsoknak és háziasszonyoknak, egyre többen fedezik fel a friss aromák csábításra is alkalmas titkát. Tapasztalatból tudom, hogy egy marék fűszerrel meg lehet reformálni a leghétköznapibb ételeinket is.
Jöjjön néhány felhasználási praktika, útmutató, ötlet, amelyet a kertészetben megtudtam.