Pácolt heringes szendvics

Vágólapra másolva!
Ma egy olyan reggeli finomságot ajánl szakácsunk, Kaldeneker György, melyet érdemes kipróbálni, főleg egy görbe este után.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 4 szelet teljes kiőrlésű lisztből készített kenyér, 200 g pácolt, olajos heringfilé, 1 lilahagyma, 4 db saláta levél, 4 szem paradicsom, vaj a kenyér kenéséhez

A kenyereket pirítós sütőben süssük pirosra, még melegen kenjük meg vajjal. Helyezzünk a tetejére egy-egy salátalevelet, és kis darabokra felvágott pácolt heringfilét. Szórjuk meg karikára felszeletelt lilahagymával. Tegyük egy nagy tányérra a szendvicseket, és karikára vágott paradicsommal tálaljuk.

Honnan származik a pácolt hering?

Az északi, tengerparttal rendelkező országok - így Norvégia is - nevezetesek kitűnő nyers ételeikről, ezen belül főleg halhúsból készült különlegességeikről. A legtöbb norvég étterem étlapján szerepel füstölt lazac, sós lében pácolt lazac -norvég nevén gravlaks - és pisztráng, de gyakran szolgálnak fel friss tőkehalat, ördöghalat és laposhalat is. A hering és a különböző rákfélék fogyasztása szintén nagy népszerűségnek örvend. Bővebben Norvégia honlapján.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Ha igazi finom heringet akarunk enni, érdemes megkóstolni a Feröer-szigeti ételeket.
A legízletesebb étek a kétfajta pácolt hering: a marinera sild, ami friss, enyhén borsozott ecetes pácban forgott, és a kryddsil, ami egy erősen fűszerezett lében érlelt heringkülönlegesség, erős szegfűszeg és borókabogyó felhangokkal. Mindkét heringhez fűszeres likőr dukál. Bővebben a viking kedvencekről a Lucullus honlapján.