A magyar konyha leghíresebb tésztái

Vágólapra másolva!
A világ valamennyi ismert konyhája közül a mi konyhánk a leggazdagabb a meleg tészták választékának tekintetében. Csak a fánkokból több tucatot ismerünk. Rakott tésztáink, kelt tésztáink, kalácsaink, kuglófjaink, a számtalan palacsinta generációkon keresztül voltak az ünnepi, de a hétköznapi étkezéseink koronázott falatjai. Érdemes felújítani, ápolni ezen tészták készítésének kultúráját, mert ez a család minden tagjának örömet okoz. Szeretnénk ezt megkönnyíteni néhány, már-már elfelejtett recept közreadásával, amelyek az 1900-as évek első harmadában a leghíresebb, legdivatosabb tészták voltak.
Vágólapra másolva!

Szalvétagombóc dióval

Hozzávalók: 20 dkg áttört, főtt burgonya, 13 dkg zsír, 1 db tojás, 35 dkg liszt, 10 dkg darált dióbél, 10 dkg porcukor, só

A főtt burgonyát, 3 dkg zsírt, a lisztet, a tojást egy csipetnyi sóval tésztává gyúrjuk, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A darált diót (lehet mák is) a porcukorral összekeverjük, és a fele mennyiséggel megszórjuk a kinyújtott tésztát. Tekercs formára összecsavarjuk. Egy tiszta ruhaszalvétát 10 dkg zsírral megkenünk, belehelyezzük a tésztát, majd összefogjuk a szalvéta széleit és zsineggel összekötjük. Forrásban lévő sós vízbe lógatva 40-45 percig főzzük. A szalvétából kicsomagolva tálra borítjuk és megszórjuk a cukros dió megmaradt részével. Felszeletelve adjuk asztalra.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2250 kJ/538 kcal
Ajánlott ital: édes vörösbor - Egri Merlot 2000

Vízen kullogó

Hozzávalók: 5 dl tej, 4 dkg élesztő, 30 dkg kristálycukor, 2,5 dl tejföl, 25 dkg sertészsír, 1 db citrom, 4 db tojás, 40 dkg liszt, só

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverünk benne 5 dkg kristálycukrot. Az edényt langyos helyre állítjuk, letakarjuk, és a tésztát kelni hagyjuk. Amikor azt tapasztaljuk, hogy a kelési folyamat elindult, hozzáadjuk a tejfölt, az olvasztott zsírt, a citrom levét és lereszelt héját. Végül hozzáadjuk a tojásokat, és annyi lisztet, hogy közepes keménységű tésztát tudjunk gyúrni. A tésztát jól kidolgozzuk, majd egy zsírozott asztalkendőbe kötjük, és hideg vízbe tesszük. A hideg vízben kb. két órát hagyjuk, és csak akkor szedjük ki, amikor magától átfordul, "átkullog" a vízben.
Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük és hüvelykujjnyi vastag rudakra nyújtjuk. A rudakat kristálycukorba hengergetjük, majd kifli alakúra formázzuk. Zsírozott és lisztezett tepsibe rakjuk, és közepes hőmérsékletű sütőben kisütjük.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 3087 kJ/787 kcal
Ajánlott ital: édes vörösbor - Full Ruby Portwine

Nádasdy gombóc fahéjas szilvaröszttel

Hozzávalók a tésztához: 8 dl tej, 6 dl vaj, 6 dkg cukor, 28 dkg búzadara, 3 db tojás, 2 db zsemle, só
Hozzávalók a szilvaröszthöz: 10 dkg cukor, 30 dkg szilva, fahéj

Forrás: Magyar KonyhaElőször feltesszük forrni a tejet. Beletesszük a vajat, csipet sót és a cukrot. Amikor a tej felforrt, lassan hozzáadjuk a darát, közben fakanállal állandóan keverjük, hogy ne csomósodjon össze. A megfőtt darát a tűzről levesszük és langyosra hűtjük.
Ekkor belekeverjük a tojások sárgáját és a zsemlék apró kockákra vágott belsejét. A tojásfehérjéből habot verünk, és végül lazán hozzákeverjük a tésztához. Ezután 10-15 percig pihentetjük, majd a tésztából gombócokat formálunk és gyengén sózott vízben kifőzzük.
2 dl vízből és a cukorból szirupot főzünk, amelyet egész fahéjjal ízesítünk. A kimagozott szilvát a forrásban lévő szirupba tesszük, és 2-3 percig benne főzzük.
Tálaláskor a gombócokat tálra tesszük és gazdagon körülöntjük a forró szilvaröszttel.

Egy adag: 2093 kJ/500 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Egri Tramini