Pestós-zöldséges pizza

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ma egy olaszos receptet mutat be nekünk.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 1 adag pizzatészta, 4 evőkanál bazsalikom pesto, 1 db cukkini, 1-1 db színes kaliforniai paprika, 1 szál sárgarépa, 1 db lilahagyma, 3 evőkanál parmezán sajt, 2 evőkanál olívaolaj, durvára őrölt bors
A pizzatésztához (4 adaghoz): 3 dkg friss élesztő, 3 dkg cukor, 625 ml víz, 3 dkg só, 1 kg liszt

Egy kevéske vizet langyosítsunk fel, tegyük bele a cukrot és az élesztőt. Keverjük össze és várjuk meg míg az élesztő kelni nem kezd.
A lisztet tegyük dagasztó edénybe, adjuk hozzá a kovászt, a sót és a vizet. Jó alaposan dagasszuk össze, ha már elválik az edény falától, kapcsoljuk le a gépet, takarjuk le és tegyük langyos helyre. Várjuk meg, míg kétszeresére növekszik, majd kezünkkel nyomjuk vissza. Ha újra feljött, lisztezett deszkára borítsuk ki, gyúrjuk át, és vágjuk négyfelé.
Ez a mennyiség négy tepsi pizzához elegendő. Az egyes adagokat lefagyaszthatjuk és később felengedés után felhasználhatjuk.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A pizzatésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki egy centi vastagságúra. Tegyük olajjal kikent és liszttel megszórt tepsibe. Igazgassuk el, hogy teljesen kitöltse a tepsit. Kenjük meg a pestóval.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá a felszeletelt zöldségeket. Fűszerezzük őrült borssal, és süssük erős lángon, állandó kevergetés mellett három-négy percig. Ha kissé kihűlt, tegyük a pestóval megkent tészta tetejére. Igazítsuk el, majd szórjuk meg reszelt parmezán sajttal. Forró sütőben 180-190 fokon süssük 15-20 percig.
Szeleteljük fel és fogyasszuk friss zöldsalátával.

Ha a pestóval megkent tésztát zöldségek nélkül sütjük meg, majd kihűlés után felszeleteljük, és újra sütőbe dugjuk pár percre, nagyon finom rágcsálni való kenyeret tudunk készíteni, mely levesek, saláták mellé tálalható.