Kapros, korianderes finomságok

Vágólapra másolva!
Két Földközi-tenger vidékéről származó fűszernövény, a kapor és a koriander ősidők óta megterem hazánkban is, és használatos a konyhánkon. Leginkább talán Erdélyben, valójában azonban a Felvidéken, a Dél-Dunántúlon és sok helyütt, ahol az ételt többre érdemesítik, mint hogy csak laktató legyen.
Vágólapra másolva!

A mediterraneum illatát, ízeit, hangulatát képviselik a magyar konyhakertekben, asztalokon. A kaporszósz nagyszerűen illik főtt húsokhoz, kékre főzött halakhoz, a tenger gyümölcseihez, zöldfűszerként teszünk belőle híres főzelékeinkbe és szintén nevezetes savanyúságainkhoz. Jellegzetes illatú, lágy szárú növény, sok illóolajat tartalmaz, szinte mindenütt megterem. Most azt igyekszünk bemutatni, mennyire egyszerűen lehet vele színesebbé, egyedibbé, ízletesebbé tenni például egy túrógombócot vagy egy töltött karalábét. Meg kell azonban jegyezni, hogy a kapor is azon fűszernövények közé tartozik, amellyekkel csínján kell bánni, sokszor a kevesebb szerencsésebb belőle, mint a több!

A koriander zöld leveleit és 3-5 mm-es kemény magját húsleveseknél, fűszeres mártásokhoz, húspácokba, savanyúságokhoz használjuk. Eredeti, enyhén savanykás-fanyarkás, üde íze remekül karakterizálhatja ételünket. Írországban dolgozva tapasztalhattam, hogy zöldje és magja egyaránt elhagyhatatlan a halak elkészítésénél, de én most egy nagyon finom gombócos levesbetéttel szeretném megkedveltetni önökkel.

Baconbe tekert kecskesajt kaportöltelékkel

Hozzávalók: 4 db 15 dkg-os natúr, kecskesajt, 2 köteg friss kapor, 8 szelet baconszalonna

A kaprot mossuk meg, leveleit szedjük le a száráról és osszuk 4 részre. A kecskesajtokat vágjuk vízszintesen félbe. Mind a 4 sajt egyik felére tegyünk egy-egy adag kaprot, és borítsuk rá a másik felét, majd mindegyiket egyenként tekerjük be 2-2 szelet baconbe, hogy a szeletek keresztezzék egymást. Az így előkészített sajtokat 200 C fokos sütőben süssük 10-20 percig, vagy amíg a sajt el nem kezd kifolyni a bacon közül.

Forrás: Magyar Konyha


Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 2640 kJ/630 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Don Olivér 2004


Kapros bakonyi szelet

Hozzávalók: 12 kis szelet sertésszűz, vagy 8 szelet sertéskaraj, 25 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, pirospaprika, 1 dl tejföl, 1 csomag friss kapor, olívaolaj a sütéshez, 4 dkg liszt

A hússzeleteket gyengén ütögessük meg, sózzuk meg, és kevés olajon süssük puhára. A finomra vágott hagymát a sütőzsírban pirítsuk üvegesre. A gombát mossuk meg, és vágjuk cikkekre vagy kockákra, majd dobjuk rá a hagymára és pirítsuk meg. Szórjuk meg pirospaprikával, engedjük fel vízzel, ízesítsük sóval és főzzük össze.

Forrás: Magyar Konyha

A tejfölből és a lisztből készítsünk habarást, ezzel sűrítsük be a gombamártást. A kaprot mossuk meg, vágjuk össze, tegyük a mártásba és forraljuk össze. A húst a mártásban melegítsük újra és galuskakörettel tálaljuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2440 kJ/580 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Sauvignon Blanc 2004