Édességek körtével

Vágólapra másolva!
Vége a nyárnak, hűvösebbek a hajnalok és az esték. A hétvégén vágyik a család egy kis kényeztetésre. Nem kell más, csak néhány illatos őszi gyümölcs, mint például körte, és máris indulhat a sütögetés.
Vágólapra másolva!

Mandulás körtetorta

Forrás: Magyar KonyhaHozzávalók (6-8 személyre): 2 db nagy körte, 25 dkg mandula, 15 dkg cukor, 12 dkg liszt, 2 db tojás, 2 evőkanál körtepálinka, 0,5 dl körtelé, fél teáskanál őrölt szerecsendió, fél teáskanál őrölt fahéj, 1 dl olívaolaj, csipet só

A sütőt 180 fokra melegítjük. A mandulát a cukorral együtt ledaráljuk, a keveréket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a lisztet, a szerecsendiót, a fahéjat, a sót, és összekeverjük.
Egy másik tálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a körtepálinkát, a körtelevet és az olívaolajat. Ehhez lassan hozzáadjuk a másik tálban előkészített száraz hozzávalókat, folyamatosan kevergetve, még egységes masszát kapunk, amit beletöltünk egy sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába.
A körtéket negyedeljük, magházukat eltávolítjuk, és vékonyan bevagdaljuk úgy, hogy tenyérrel kissé megnyomva, legyező formában szétnyíljanak. Ezeket a legyezőket a tészta tetejére helyezzük.
A tortát egy óráig sütjük az előmelegített sütőben. Kihűlve, de langyosan is tálalható.

Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 4249 kJ/1016 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Aszú 5 puttonyos 1996

Csokoládéfelfújt körtével

Hozzávalók: 42 dkg cukor, 4 db hosszúkás alakú körte, 17,5 dkg étkezési csokoládé, 8 dkg liszt, 6 db tojás, 1 evőkanál élesztő, 10 dkg vaj, csipet só, vaj és liszt a kenéshez

Forrás: Magyar KonyhaHámozzuk meg óvatosan a körtéket, hogy az alakjuk megmaradjon. Egy lapos edénybe fektetve 30 dkg cukorral elkevert 8 dl vízben 15 percig lassú tűzön főzzük. Vigyázva, hogy ne sérüljenek, kivesszük a körtéket, lecsepegtetjük, kihűtjük.
Egy öblös edénybe tesszük a megmaradt cukrot, a tojássárgákat, a lisztet és a beáztatott élesztőt. Összedolgozzuk, pihentetjük. Amikor kétszeresére dagadt, hozzáadjuk a feloldott csokoládét és a kemény habbá felvert tojásfehérjét is. Átöntjük egy legalább 20 cm átmérőjű sütőedénybe, melyet előzőleg kikentünk és liszttel kiszórtunk.
A még folyékony tésztába beleállítjuk a körtéket, a sütőt 180 fokra hevítjük, és 50-60 percig sütjük.
Sütés után hagyjuk kihűlni, vízbe mártott késsel szeljük fel. Ha jól helyeztük el a körtéket, tálaláskor minden adaghoz jut belőlük egy.

Elkészítési idő: 90 perc
Egy adag: 2070 kJ/495 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Aszú 4 puttonyos 1999

Édes csemege császárkörtével

Hozzávalók: 70 dkg körte (lehetőleg egyformák), 12 dkg liszt, 8 dkg étkezési keményítő, 13 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 evőkanál cukor a bevonáshoz, 2 db tojás, 2 tojássárgája, 10 dkg háztartási csokoládé, 1 rúd vanília, só

Forrás: Magyar KonyhaMelegítsük fel a sütőnket 180 fokra, keverjünk össze 10 dkg vajat 10 dkg cukorral, két tojássárgájával, a keményítővel, a liszttel és csipet sóval. Dolgozzuk ki a tésztát, alakítsunk belőle cipót, tegyük fél órára a hűtőszekrénybe.
Ezután lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki 3 mm-es vastagságúra, és 15x30 cm-es téglalap alakúra. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, a széleket hajtsuk fel, és süssük 10 percig. Rácson hagyjuk kihűlni, majd távolítsuk el a sütőpapírt. Fél liter vizet tegyünk egy edénybe a maradék cukorral és a vaníliával.
Tegyük bele a megmosott körtéket, és enyhe tűzön csak addig főzzük, amíg a körték megpuhulnak. A csokoládét a maradék vajjal feloldjuk, hozzáadjuk még két tojássárgáját és az evőkanál cukrot. A fehérjéket felverjük, és a már lágy csokoládéhoz keverjük.
A kihűlt tésztát egy előkészített tálra fordítjuk, rásimítjuk a csokoládéöntetet és elrendezzük rajta a szirupból kivett, kihűlt körtéket is.

Elkészítési idő: 90 perc
Egy adag: 1856 kJ/444 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Szamorodni Édes 2000