Borban párolt körte fahéjas joghurtszósszal

Vágólapra másolva!
Ma egy őszi gyümölccsel, körtével készült különleges desszertet mutat be szakácsunk, Kaldeneker György.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: fejenként 1 kemény húsú körte, 1 üveg száraz fehérbor, cukor, fahéjrúd, szegfűszeg, 1 citrom, 2 pohár joghurt, 2 evőkanál méz, őrölt fahéj, kész vaníliafagylalt

Ehhez a finomsághoz Alexander körtéket szoktam vásárolni. Ez a körtefajta kissé keményebb, és főzéskor nem fog szétmenni. De el lehet készíteni más, kissé keményebb körtefajtákból is.

A körtéket hámozzuk meg, hagyjuk rajta a szárát, vágjuk kétfelé, és a magházat kávéskanállal vájjuk ki. Tegyük fazékba és öntsük fel száraz fehérborral és vízzel, úgy, hogy teljesen ellepje. Tegyünk bele cukrot, pár darab fahéjat, pár szem szegfűszeget és pár szelet citromot. Forraljuk fel, és főzzük 5-6 percig. Zárjuk le a lángot, és hagyjuk a főzőlevében kihűlni.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Tálaláskor csepegtessük le róla a bort, tegyük egy vágódeszkára, és vágjunk a vaskosabb részénél félcentis szeleteket. Vigyázzunk, ne vágjuk át teljesen! Tegyük a körtét nagy tányérra, kezünkkel a vágásnál nyomjuk szét, mint egy legyezőt.

Nagy gombóc vaníliafagyival és fahéjas joghurtszósszal tálaljuk.

Fahéjas joghurtszósz

Egy pohár natúr joghurtba keverjünk egy kávéskanál őrölt fahéjat, ízesítsük mézzel, és jól keverjük össze.