Tepsis sült padlizsán grillezett vajhallal

Vágólapra másolva!
A mai napon egy finom zöldésges halételt ajánl szakácsunk, Kaldeneker György.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók a halhoz: 4 vastagabb szelet vajhal filé, őrölt bors, 4 szál rozmaring, 3 evőkanál olívaolaj, só

A tepsis padlizsánhoz: 2 db padlizsán, 1 db paradicsompaprika, 3 evőkanál olívaolaj, só, őrölt bors

A halszeleteket szórjuk be őrölt feketeborssal, csorgassuk meg olívaolajjal, sózzuk, majd tépkedjünk rá friss rozmaringleveleket. Tegyük a hűtőbe legalább egy órára, hogy a fűszerek jól átjárják a halhúst.
A megmosott padlizsánt vágjuk félbe, majd fél centis szeletekre vágjuk fel. Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a kis kockákra vágott paradicsompaprikát, mérsékelt tűzön addig süssük, amíg a paprika barnulni kezd. Adjuk hozzá a felvágott padlizsánt. Sózzuk, és őrölt borssal ízesítsük. Állandóan kevergetve pirítsuk legalább 5-6 percig. Finomabbá tehetjük, ha megszórjuk bazsalikommal.
A megpirított padlizsánt tegyük tepsibe vagy tűzálló üvegedénybe, majd tegyük a sütőbe, és 160 fokon süssük 20 percig.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Egy másik serpenyőben forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele a befűszerezett halat, mindkét oldalát közepes hőmérsékleten süssük két-két percig. Vigyázzunk, hogy ne süssük sokáig, mar akkor kemény lesz a halhús.
A tányérok közepére halmozzunk a tepsis padlizsánból, helyezzünk rá egy-egy szelet megsütött halat. Díszítsük sült paradicsom és citrom szeletekkel.