Főzzünk birsalmalekvárt!

Vágólapra másolva!
Szakácsunk gyakran kínálja pikáns lekvárok receptjét. Most az ősz egyik legillatosabb gyümölcséből készített lekvárt, a birsalmából.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 2 kg birsalma, 3-4 db körte, 1,5 kg kristálycukor, 2 citrom

A gyümölcsöket mossuk meg alaposan, majd a magházat a porcos részeivel együtt vágjuk ki. Aprítsuk fel egy-két centis darabokra. Tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Állandóan kevergetve főzzük körülbelül egy órán keresztül.

Ha már a gyümölcsök puhák, burgonyanyomóval törjük össze. Adjuk hozzá a citromok levét is. Akkor jó a lekvárunk, ha a fakanálról már nem csurog le. Ha elkészültünk vele, töltsük tisztára mosott üvegekbe, zárjuk le azonnal és öt percre fordítsuk fejre.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A pikáns birsalma lekvárt kenhetjük vajjal megkent péksüteményre, tálalhatjuk sült liba és kacsamáj mellé, de nagyon jól kiegészítheti vadételeinket is. Sajtok fenséges kísérője is lehet.