Rizsfelfújt málnaöntettel

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ma egy igazi házisüti receptjét mutatja be.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 35 dkg rizs, 5 db tojás, 10 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 liter tej, 10 dkg cukor, fél marék mazsola, egy csipet só
A málnaöntethez: 50 dkg málna (mélyhűtött is jó), fél citrom leve, 15 dkg porcukor

Öntsük a tejet egy lábasba, tegyük bele a rizst, ízesítsük sóval, vaníliás cukorral és cukorral. Hozzáadhatjuk a mazsolát is, mert a forró tejben még jobban megpuhul majd. Lassú tűzön állandóan kevergetve addig főzzük a szemeket, még puhák lesznek. Ha elkészült, még melegen keverjük bele a margarint és a tojások sárgáját. A fehérjéket verjük fel kemény habbá, és a langyosra hűlt rizshez óvatosan keverjük hozzá.

Kenjünk ki vajjal és szórjunk meg liszttel egy közepes méretű tepsit, majd öntsük bele a masszát. Előmelegített sütőben 140-150 fokon 40-45 percig süssük.
Ha kissé kihűlt, kockázzuk fel és tálaljuk nagy tányérra, szórjuk meg porcukorral és csorgassuk meg málnaöntettel.

Finomabb a rizsfelfújt, ha a masszába belereszeljük egy citrom vagy narancs héját.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A málnaöntet elkészítése

Friss vagy mélyhűtött málnából is készíthetjük. A friss málnát mossuk meg, vagy a fagyos málnát olvasszuk ki. Tegyük egy tálba, ízesítsük cukorral és citromlével. Kézi mixerrel pépesítsük, majd finomlyukú szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek a szószba. Ezzel a mártással csorgassuk meg a rizsfelfújtat.

Ha többet készítünk, a maradékot eltehetjük a mélyhűtőbe. A következő alkalomkor csak fél órával a tálalás előtt kell kivennünk.