Zöldséges tengeri halkocsonya

Vágólapra másolva!
Ma egy olyan halételt mutat be szakácsunk, Kaldeneker György, mely akár vendégváró fogásnak is kiváló, így a közeledő ünnepeken meglephetjük vele a családot, barátokat.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 1 liter hal alaplé, 20 dkg lazacfilé, 20 dkg tőkehalfilé (vagy más szálkamentes halfilé), fél citrom leve, 3 szál zellerszár, 1 db sárgarépa, 1 evőkanál zselatin, 1 csokor friss kapor, 1 db piros kaliforniai paprika, só, őrölt fehérbors

A hal alaplé készítéséhez használhatjuk a lazac vagy más tengeri hal csontját, fejét és uszonyait. Tegyük a halaprólékot egy fazékba, öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. Tegyünk bele egy szál felkarikázott sárgarépát, fehérrépát, egy csokor petrezselyem zöldjét, egy darab felvágott póréhagymát. Kevéske sóval, egész borssal és pár szelet citrommal ízesítsük. Lassú lángon főzzük 15-20 percig. Ha elkészült, szitán szűrjük le.

A kaliforniai paprikát tegyük sütőlapra, és forró sütőben addig süssük, míg a bőre barna lesz. Vegyük ki, majd a megsült héját húzzuk le. Egy téglalap alakú sütőformát béleljünk ki frissentartó fóliával, kezünkkel simítsuk jól a forma belső oldalaihoz. A paprikákat vágjuk kétfelé, magházát vegyük ki, és ezzel is béleljük ki a fóliás formát.

Tegyük a zselatint kis tálkába, öntsünk rá három evőkanál kihűlt alaplevet, majd keverjük össze.
Egy liternyi alaplét öntsük egy lábasba, tegyük bele a felkockázott halfiléket, sóval, őrölt fehérborssal és citromlével ízesítsük. Forraljuk fel, és főzzük kis lángon két-három percig. A vége felé keverjük hozzá a beáztatott zselatint és a felkockázott zöldségeket, és forraljuk még legalább egy percig. Hagyjuk az edényben kihűlni, vagy állítsuk hideg vízbe. A legvégén keverjük bele az összecsapkodott kaprot.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Ha már kezd dermedni, szedjük a paprikával kibélelt formába, majd tegyük a hűtőbe 4-5 órára, hogy jól megdermedjen. Tálalhatjuk kis üvegtálkákba is, ekkor természetesen nincs szükség a forma kibélelésére.

Tálaláskor borítsuk ki a kocsonyát a formából, majd éles késsel vágjunk egycentis szeleteket. Friss kaporággal és salátalevekkel tálaljuk.