Keleti ízek nyugatiaknak

Vágólapra másolva!
A japánok a gasztronómiát mindig is egyfajta művészeti ágként tartották számon. Ételeikben a választékos egyszerűség, a harmónia és a rend egyesül. A japán fogások esetében elsődleges szempontnak számít a színek és a formák összhangja, hiszen maga a látvány az első benyomásunk az ételről, az ízlelés csak ezután következik.
Vágólapra másolva!

A japán konyhának három alappillére van: az idő, az alapanyagok minősége és a tálalás. Az élelmiszerek színe és frissessége, az összetevők esztétikai szempontok és tápérték szerinti kombinálása, a hozzávalók eredeti ízének tiszteletben tartása - mindezt egyformán szem előtt kell tartani egy igazi japán étek elkészítésénél.

A japánok étkezési szokásaival kapcsolatban érhet bennünket néhány meglepetés. Ezek egyik legfontosabbika maga a forma, vagyis a kaiseia, a tradicionális tálalás. Bár az ételek felszolgálása esetenként eltérhet, általában minden fogás egyszerre, mindenkinek külön-külön kis adagokban előkészítve kerül az asztalra. Az étkezést egy változatos és igen látványosan tálalt előétellel, a zensai-jal nyitják, ezután következik a sashimi (nyers hal), majd a párolt, sült vagy grillezett hal, illetve hús. Számunkra az is szokatlannak tűnhet, hogy a japánok nem édességet fogyasztanak utolsó fogásként, hanem levest és rizst. Valójában egyetlen kivételtől eltekintve nem létezik jellegzetes japán desszert. Az evést az adott évszakban fellelhető gyümölccsel fejezik be.

Minden japán menü kötelező része a meleg tea, melyet fül nélküli csészében szolgálnak fel. Gyakran kerül az asztalra leves - fedeles cseréptálkában, hogy ki ne hűljön. Az étkezések elmaradhatatlan kísérője a rizzsel teli csésze, valamint az evőpálcika és az ohashi-oki (evőpálcika-tartó).

Azok, akik kezükbe veszik Carmen Domingo most megjelent Japán konyha című könyvét, teljesebb képet kaphatnak a japán gasztronómiáról. Részletes leírást olvashatunk a hozzávalókról, ételkészítési módokról, a kötetből megismerhetjük az evőpálcikák használatát, valamint útmutatót kapunk az élelmiszerek felszeletelésének technikáihoz is.

A következő oldalakon néhány nagyszerű receptet közlünk a kötetből kedvcsinálóul.