Almaszószos tejberizs

Vágólapra másolva!
Szakácsunk, Kaldeneker György hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ma egy különleges tejberizs receptjét ismerhetjük meg.
Vágólapra másolva!

Egy lábasba öntsünk körülbelül 8 deciliternyi tejet, forrósítsuk fel, majd adjunk hozzá 12 dekányi megmosott rizst. Fél rúd vaníliával, fél citrom vékonyan levágott héjával és egy csipetnyi sóval ízesítsük. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg a rizsszemek puhák lesznek. Az elkészült riszt körülbelül 10 dekányi cukorral ízesítsük. Ha túl száraz lenne, öntsünk még alá tejet, hogy kissé folyós legyen. Vegyük ki a vaníliarudat és a citromok héját.

Egy kis serpenyőben olvasszunk meg egy evőkanálnyi vajat, tegyünk bele két-három darab megtisztított és felszeletelt savanykás almát. Annyi vizet öntsünk alá, hogy éppen ellepje. Egy kávéskanálnyi őrölt fahéjjal, pár csepp citromlével és cukorral ízesítsük. Fedővel lefedve pároljuk 5-6 percig. Ha szükséges, a pároló levet pótoljuk. Egy teáskanálnyi hideg vízzel lekevert keményítővel sűrítsük be.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

A tejberizst töltsük üvegpoharakba, tetejére a fahéjas almaszószból öntsünk.