Okos ételválasztás üzleti ebédeken

Vágólapra másolva!
Ha egy üzleti ebéd jól sikerült, az majdnem mindig hatással van a bizniszre is, ezért nem mindegy, hogy mit szolgálunk fel vagy mit rendelünk. Egy üzleti ebéden a társadalmi érintkezés, az üzleti kapcsolatok építése a lényeg, nem pedig az öncélú evészet.
Vágólapra másolva!

Tíz év a nagykövet konyhájában sok idő, talán elég volt arra, hogy kitapasztaljam, milyen fogások váltak a vendégek kedvenceivé. Különböző alkalmakra slágerkajákat szervíroztunk, de volt néhány, amely a tiltólistára került. Pár szempont ahhoz, hogy miként is álljunk neki egy hivatalos vendéglátás megszervezésének.

A terített asztal melletti megbeszélések tárgya mindig fontos, ezért lehetőleg olyan ételsort kell összeállítani, amelynek a felszolgálása és elfogyasztása nem vonja el a figyelmet a beszélgetés témájáról.

Az omlett mindig tuti recept. Akár elő is lehet készíteni. A tojáshoz tejszínt kell verni és reszelt sajtot adni hozzá. A keveréket serpenyőben felhevített olívaolajba kell önteni, és ha a tojás alsó része már megdermedt, akkor egy félmaréknyi reszelt sajtot szórunk a tetejére. Nincs már hátra, mint felgöngyölni a tojásokat, és sorjában egy sütőlapra helyezni őket - pont annyit, amennyi vendéget várunk. Az omletteket a reggeli kezdete előtt öt perccel kell forró sütőben felforrósítani. Nagy tányérra helyezzük őket, mellé friss, ropogós salátaleveleket és füstöltlazac-szeleteket tálalunk. Kenyeres kosában péksüteményt, pirítóst, kis tányérokban pedig vajat és lekvárt teszünk az asztalra. Frissítőként jéghideg, lehetőleg frissen facsart gyümölcslevet, forró feketekévét, valamint teát szolgáljunk fel.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Ami tilos, az a szálkás halkészítmény, a héjas rák, kagyló, a nyers hagyma, fokhagyma vagy az erős paprika használata! Érdemes megtudakolni a vendégek vallási hovatartozását is - ha lehet, általában mellőzzük a sertéshúsból készült alapanyagok felhasználását.