Hűsítő kaják

Vágólapra másolva!
Ebben az izzasztó hőségben nem tűzforró és csípős ételekre, hanem hűsítő finomságokra vágyunk. Szakácsunk dermesztő kajái következnek.
Vágólapra másolva!

A nagy melegben sokszor érezzük úgy, hogy csak és kizárólag gyümölcsöt és folyadékot kívánunk, de ez az egyoldalú táplálkozás hosszú távon nincs jó hatással a szervezetünkre. Normális, ha nem kívánjuk a megszokott főételeket, de valamit azért mégiscsak enni kell még a nagy melegben is.

Görögdinnye édes levében

Hűsítő salátát készíthetünk, ha egy nagy tálba teszünk kockákra felvágott dinnyét, feta sajtot, erre darálunk feketeborsot, megcsorgatjuk olívaolajjal, majd összetépkedett mentalevéllel óvatosan összekeverjük. Jéghidegen, grillpecsenyékhez fogyasszuk.

Finom az ivólé lesz a magjaitól megszabadított dinnyéből - de hogy azonnal ihassuk, már előző nap be kell tenni a hűtőbe a dinnyét -, ha húsát beletesszük egy nagy kancsóba, majd kézi mixerrel pürésítjük. Üvegpoharakba töltve szervírozzuk.

TIPP:
Ha nem kedveljük a dinnyemagot ropogtatni, tegyük az összekockázott pirosló gyümölcshúst
egy hideg vízzel telt edénybe - így a magok kiúsznak belőle. Ezután jól csepegtessük le egy szűrőedényben.



Hideg levessel tuti a lehűlés!

Ha azt mondom, kapor, tudatalattinkban kapcsolódik hozzá egy savanykás íz is. Ha ehhez uborkát, tejfölt és pár csepp citromlevet adunk, máris készen is van a jéghideg uborkaleves. Egy fazékban forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat, adjunk hozzá két gerezd összevágott fokhagymát, ha más sistereg, tegyünk bele 3-4 db kígyóuborkát felkockázva, amit előbb meghámoztunk. Egy nagy csokor összecsapkodott kaporral, 1 db zöldségleves kockával, kevéske sóval és leheletnyi őrölt fehérborssal ízesítsük. Pároljuk néhány percig, majd öntsük fel vízzel. Tízperces főzés után habarjuk be jó sok tejföllel, majd facsarjunk bele citromlevet. Forraljuk jól fel, és kézi mixerrel pürésítsük.

TIPP:
A hűtését elősegíthetjük, ha hideg vízzel telt mosogatóba tesszük, majd a vizet párszor kicseréljük alatta. Ha már nem forró, a hűtőben hűthetjük jegessé. Üvegpoharakban tálalva akár elkortyolgathatjuk is.



Gazpacho, a hideg paradicsomleves

Paradicsom ivólevet keverjünk össze kis kockákra összevágott paprikával, friss paradicsommal, lilahagymával és uborkával. Fűszerezzük frissen darált feketeborssal, összezúzott fokhagymával, bazsalikomlevéllel, oregánóval. Pár csepp balzsamecettel, olívaolajjal, sóval, összevágott zellerlevéllel ízesítsük, majd hűtsük le alaposan.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Levesből fagyi

A leves egyik felét tegyük egy fémtepsibe, majd fagyasszuk kőkeményre a fagyasztóban. Fél nap után vegyük ki, törjük össze kis darabokra. Tegyük bele a konyhai gyorsvágógépbe, majd az egészet pépesítsük jégkásává. Tálalásig műanyag tárolóedényben tároljuk a mélyhűtőben. Öntsünk a kész gazpacho levesből üvegpoharakba, közepébe helyezzünk egy nagy gombócot a fagyasztottból, majd dekoráljuk friss bazsalikomlevéllel.