Lazacos szusipiramis

Vágólapra másolva!
Első hallásra talán ijesztőnek tűnik az otthoni szusikészítés, ám szakácsunk receptje alapján nem olyan nagy ördöngösség elkészíteni.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók

Alaprizshez: 1 pohár szusi rizs (japán rövidszemű rizs), 1 dl rizsecet, 3 evőkanál cukor, só, 20 dkg füstölt lazacszelet.

A rizst többször mossuk meg hideg vízben, csepegtessük le, majd tegyük egy lábasba. Annyi vizet öntsünk rá, hogy pont ellepje, sózzuk meg, majd lassú lángon (állandó kavargatás mellett) főzzük. A rizsecetet tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, majd ezzel együtt forraljuk fel. Ezután óvatosan keverjük hozzá a megfőtt és még forró rizshez. Hagyjuk kihűlni.

A piramis formához szükséges egy szilikon sütőforma, ha nincs, akkor készíthetünk szusigolyókat is. A forma aljára tegyük egy kis szelet lazacot, majd töltsük meg a kész rizzsel. Kezünkkel nyomkodjuk össze, így biztosan egymásra tapadnak.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Ha golyókat készítünk, akkor egy darabka fóliára tegyünk egy kis szelet lazacot, majd rá egy diónyi rizst. A fólia széleit fogjuk össze és tekerjük meg, hogy a rizs szép gömb alakot vegyen fel. Csak tálaláskor csomagoljuk ki.

Wasabit és szójaszót tálaljunk mellé.