Rizsfelfújt gyümölcsszósszal

Vágólapra másolva!
Sokak kedvenc édességét, a rizsfelfújtat érdemes alkalmankét feldobni a bogyós gyümölcsökből készült szósszal.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
35 dkg rizs, 5 db tojás, 10 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 liter tej, 10 dkg cukor, fél marék mazsola, egy csipetnyi só

A szószhoz:
50 dkg bogyós gyümölcs (lehet málna, eper, szeder), fél citrom leve, 15 dkg porcukor.

Elkészítése:
Öntsük a tejet egy lábasba, tegyük bele a rizst, ízesítsük sóval, vaníliás cukorral és sima cukorral. Hozzáadhatjuk a mazsolát is, mert a forró tejben még jobban megpuhul majd. Lassú tűzön, állandóan kevergetve addig főzzük, míg a rizsszemek puhák lesznek. Ha elkészült, még melegen keverjük bele a margarint és a tojások sárgáját. A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá, és óvatosan keverjük hozzá a langyosra hűlt rizshez.

Kenjünk ki vajjal és szórjunk meg liszttel egy közepes méretű tepsit, majd öntsük bele a masszát. Előmelegített sütőben 140-150 fokon 40-45 percig süssük.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Ha kissé kihűlt kockázzuk fel, és tálaljuk nagy tányérra, szórjuk meg porcukorral és csorgassuk meg gyümölcsöntettel.
Még finomabb a rizsfelfújt, ha a masszába belereszelünk egy citrom vagy narancs héját.

A gyümölcsszószt friss vagy mélyhűtött bogyós gyümölcsökből is készíthetjük. A friss gyümölcsszemeket mossuk meg, vagy ha fagyos, olvasszuk ki. Tegyük egy tálba, ízesítsük cukorral és citromlével. Kézi mixerrel pépesítsük jól össze, majd finomlyukú szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek a szószba. Az elkészült mártással csorgassuk meg a rizsfelfújtat. Ha többet készítünk, a maradékot betehetjük a mélyhűtőbe. A következő alkalomkor csak fél órával a tálalás előtt kell kivennünk.