Töltött spárgatök

Vágólapra másolva!
Gyors és finom vacsorát készíthetünk, ha megtöltünk egy zsenge tököt. Felhasználhatjuk hozzá akár a hűtőben árválkodó, kis darab sajtot és a tegnapról megmaradt rizst is.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 kisebb zsenge tök, 1 pohárnyi rizs, 1 szál sárgarépa, 1 kisebb cukkíni, 1 db tojás sárgája, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 szál friss bazsalikom, 10 dkg csiperkegomba, 2-3 evőkanál olívaolaj, só, darált bors, 1 db fokhagymás fűszerkocka, reszelt parmezán sajt

Elkészítése:
Öntsünk egy kis lábasba kevés olívaolajat, tegyük bele a rizst, majd állandóan kevergetve forrósítsuk fel. Mielőtt felöntenénk forró vízzel, adjuk hozzá a lereszelt sárgarépát és a cukkínit. Pároljuk még egy-két percig, majd engedjük fel másfélszeres mennyiségű forró vízzel. Ízesítsük sóval és fűszerkockával. Lefedve pároljuk készre.

Egy serpenyőben, egy evőkanálnyi olívaolajon pirítsuk le a felszeletelt gombát, ízesítsük bazsalikommal. A gombát keverjük össze a rizzsel, a tojás sárgájával, az összevágott petrezselyemzölddel, és a reszelt parmezánnal. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A meghámozott tököt vágjuk hosszában ketté, kanállal vegyük ki a magházát, majd tegyük olajjal kikent tűzálló tálba. Töltsük meg a rizses töltelékkel, tetejére szórhatunk még a parmezánból. Öntsünk alá kevés vizet, majd fedjük be alufóliával. Forró sütőben pároljuk 35-40 percig.

Ha elkészült, daraboljuk fel, és tálaljuk.

Ínyencek kipróbálhatják mellé a kaporszószt.

Egy kis lábasban forrósítsunk fel két evőkanálnyi vajat, adjunk hozzá két evőkanálnyi lisztet, keverjük jól össze, majd engedjük fel egy bögrényi meleg tejjel. Ha szükségesnek látjuk, még hígíthatjuk tejjel. Sóval, összevágott kaporral, kevéske őrölt fehérborssal és citromlével ízesítsük. Egy deciliternyi tejszín hozzáforralásával még krémesebbé tehetjük.