Spenótos gnocchi

Vágólapra másolva!
Toszkána egyes vidékein a spenótos gnocchit strozzapretinek, papfojtogatónak is hívják, mert a legenda szerint egy pap annyira gyorsan falta be az ízletes ételt, hogy megfulladt tőle.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
2 nagyobb burgonya, 1 db tojás, 1 evőkanál vaj, 20 dkg liszt, 15 dkg spenótlevél, 5 db szárított paradicsom, 3 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg krémsajt, 1 dl tejszín, só, darált bors, őrölt szerecsendió, reszelt parmezán sajt

Elkészítése:
Főzzük meg héjában, sós vízben a burgonyákat - ha héjastul főzzük, finomabb lesz az íze. Még forrón hámozzuk meg, és burgonyanyomóval törjük át. Tegyük egy tálba, üssük bele a tojást, adjuk hozzá a vajat és a lisztet. Sóval és kevés reszelt szerecsendióval ízesítsük.

Gyúrjuk össze alaposan a burgonyás tésztát, majd lisztezett deszkán sodorjuk ujjnyi csíkokká. Vágjuk másfél centis darabokra, és kicsit nyomjuk be a darabkák tetejét egy villával.

Forrásban lévő sós vízben főzzük ki a gnocchit. Ha már feljön a felszínre, szűrőkanállal szedjük ki.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A spenótos mártáshoz öntsük az olívaolajat egy nagyobb serpenyőbe, forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát, pár percig pirítsuk, majd tegyük bele a krémsajtot, keverjük el kissé, és öntsük fel a tejszínnel.

Adjuk hozzá a kisebb darabokra összevágott aszalt paradicsomot (használhatunk 2 friss paradicsomot is), és a megmosott spenótleveleket.

Sóval, darált borssal és őrölt szerecsendióval fűszerezzük. Ha a forrástól összeesett a spenót, keverjük hozzá a kifőzött gnocchit, majd óvatosan forgassuk össze. Úgy a legfinomabb, ha spenótlevél még kicsit ropogós, nincs nagyon megfőzve.

Télen mélyhűtött spenótlevéllel is elkészíthetjük.

Tálaljuk nagy tányérokra, tetejét bőven szórjuk meg reszelt parmezán sajttal.