Datolyás cipók

Vágólapra másolva!
Szakácsunk, Kaldeneker György ma egy különleges péksütemény receptjét ismerteti.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
30 dkg sima búzaliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 7 dl tej, 1 evőkanál cukor, fél teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 15 dkg datolya

Elkészítése:
Tegyük egy dagasztó edénybe a liszteket, szórjuk rá a szárított élesztőt, a sót és a cukrot. Csorgassuk rá az olívaolajat, majd kapcsoljuk be a keverőt.

Kis adagokban csorgassuk hozzá a langyos tejet is. Dagasszuk körülbelül 5 percig, majd adjuk hozzá a kimagozott és félbevágott datolyát is.

Keverjük még egy percig, majd tegyük a tésztát langyos helyre. Takarjuk le, és várjunk vele, míg kétszeresére duzzad.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Borítsuk liszttel megszórt deszkára a megkelt tésztát, gyúrjuk jól át, és vágjuk 15 egyforma darabba.

A tésztadarabokat gyúrjuk át még egyszer, és közben formázzuk hosszúkás, cipócska alakúra. Tegyük őket egy sütőlapra, tetejüket ferdén vágjuk be, és kelesszük még 15 percig.

Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük 20-25 percig.
Pástétomokhoz, krémsajthoz és krémlevesekhez is kínálhatjuk.

Ha felhasználás előtt forró sütőben felmelegítjük, még finomabb. Az előre elkészített cipókat le is fagyaszthatjuk, felhasználás előtt fél órával vegyük ki a mélyhűtőből.