Diós körtekenyér

Vágólapra másolva!
Szakácsunk, Kaldeneker György ezen a héten különleges kenyérfélék receptjeit ismerteti.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 20 dkg marcipánmassza, 1 teáskanál őrölt kardamom, 1 csipet őrölt szerecsendió, 4 db tojás, 15 dkg dió, 25 dkg liszt, 3 evőkanál étkezési keményítő, 3 teáskanál sütőpor, 3 egész körte

Elkészítése:
Tegyük egy keverőtálba a szobahőmérsékletű vajat, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Elektromos habverővel keverjük addig, míg könnyű és habos nem lesz.

Szórjuk a vajas keverékbe a fűszereket, egyenként üssük bele a tojásokat is, majd alaposan keverjük össze. Kis adagokban kanalazzuk hozzá a liszt, a keményítő és a sütőpor keverékét is.

Fakanállal keverjük hozzá a kis darabokra tört marcipánt, az egészben hagyott diót és a meghámozott és felkockázott körtéket is.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Töltsünk meg a masszával egy tégla alakú, körülbelül 2 liter űrtartalmú, vajjal kikent és liszttel megszórt sütőformát. Vigyázzunk, csak háromnegyedig töltsük, mert sütéskor kifolyhat belőle.

Előmelegített sütőben 160 fokon süssük 40-45 percig. Mielőtt kivennénk, szúrjuk meg fogvájóval, és ha már nem ragad rá a tészta, biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a sütemény.

A süteményhez felhasználhatjuk a megmaradt marcipánfigurákat, és a csokoládéval bevont marcipános desszerteket is. Elég, ha nagyobb, körülbelül egy centis darabokra tördeljük a marcipánt, és úgy keverjük a körtés masszához.