Vágólapra másolva!
Az angol sütemény, a muffin karácsonyi változata után, az alábbiakban egy német ünnepi specialitás, a Stollen receptjét és elkészítését mutatja be szakácsunk, Kaldeneker György.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 csomag szárított élesztő, 5 evőkanál cukor, 50 dkg liszt, 3.5 dl tej, 0.5 dl rum, 10 dkg mazsola, 5 dkg cukrozott narancshéj, 5 dkg dió, 20 dkg marcipán, 25 dkg darált mák, 1 csomag vaníliás cukor, 35 dkg vaj, csipetnyi só,

Elkészítése:
Tegyük egy kis tálba a cukrozott narancshéjat, mazsolát és a durvára összevágott diót, öntsük rá a rumot és hagyjuk állni legalább fél órán keresztül.

Szórjuk egy dagasztótálba a lisztet, adjuk hozzá a szárított élesztőt, két evőkanálnyi cukrot, vaníliás cukrot, tegyük bele a lereszelt marcipán felét, 20 dkg szobahőmérsékletű vajat és egy csipetnyi sót. Adjuk hozzá a rumos gyümölcsöket, majd a tésztát másfél decinyi langyos tejjel dagasszuk jól össze. Tegyük langyos helyre, takarjuk be egy konyharuhával és kelesszük kétszeresére.

A töltelékhez tegyük egy kis tálba a darált mákot, a lereszelt marcipán másik felét, 3 evőkanál cukrot, majd öntsük le két decinyi forró tejjel, majd hagyjuk állni tíz percet.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Borítsuk ki egy liszttel megszórt deszkára a megkelt tésztát, nyújtsuk ki egy centis vastagságúra, majd a közepére egyengessük el a mákos tölteléket. Tekerjük fel henger alakúra, fogjuk össze a két végét, és helyezzük egy vajjal kikent és liszttel megszórt kuglóf sütőformába. Tegyük előmelegített sütőbe és süssük 170 fokon 45-50 percig. Ha elkészült borítsuk egy tányérra, és még melegen kenjük meg a maradék vajjal, és azonnal szórjuk meg bőven porcukorral, hogy jól ráolvadjon.