Italok szilveszterre

Vágólapra másolva!
Egy buli talán nem is lehet igazán jó, ha nincs valamilyen finom ital, amivel elkápráztathatjuk a vendégeket - ráadásul még az sem kell hozzá, hogy alkoholos legyen. Puncstól a bóléig, krampampulitól a forralt borig, Kaldeneker György ajánlásával.
Vágólapra másolva!

Ital, ami átmelegít

A forralt bor nemcsak az adventi vásárok legkedveltebb itala, de egy-egy hideg estén mindenkinek jól esik a fűszeres, meleg ital kortyolgatása. Egy szilveszteri bulin is indíthatunk ezzel: a hidegből érkező vendégek hálásak lesznek érte!

Elkészítéséhez tegyünk egy nagy fazekat a tűzre, öntsünk bele kedvünk szerint fehér vagy vörösbort (személyenként 3-4 decit). Erre a célra nyugodtan felhasználhatjuk azokat a borokat is, amiket nem szívesen fogyasztunk ételek mellé - például az ajándékba kapott édes, vagy félédes borokat. Fűszerezzük fahéjdarabokkal, egész szegfűszeggel, szegfűborssal, egész koriandermaggal, citrom- vagy narancskarikákkal és vaníliával. Ízlés szerint édesítsük cukorral. Merészebbek egy darabka erős paprikával tehetik még tüzesebbé. Ha felforrt, vegyük le a tűzről, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd füles bögrékbe szedjük ki.

A puncs eredetileg az angol tengerészek itala volt, amit Indiából hoztak magukkal. Vörösborból, rumból, narancsból, ánizsból, és fahéjból készült forró ital, amit füles pohárban szolgálnak fel. Ahány ház, annyiféle változatára esküsznek készítői, egy biztos: lelke a fűszerek és az alkohol tökéletes keveréke, és sok változatához használnak teafüvet is.

A "kímélő" teapuncshoz egy liternyi vizet tegyünk egy lábasba, 1 evőkanálnyi fekete tealevelet tegyünk egy teatojásba, majd lógassuk a fazékba. Ízesítsük 1 evőkanálnyi cukorral, szórjuk bele egy citrom vékonyan levágott héját, egy egész csillagánizst, 2 deci bodzaszörpöt és 1 deci rumot. Jól forrósítsuk fel, majd tűzforrón szedjük bögrékbe.

Tojáshabos változatához fél kilónyi kockacukorral dörzsöljük le két narancs és két citrom héját, majd a lereszelt héjjal együtt tegyük egy nagy tálba. Adjunk hozzá 12 tojássárgáját, majd habverővel keverjük addig míg habos nem lesz. Kis adagokban csorgassunk hozzá hat csészényi erősre főzött, forró teát - készíthetjük gyümölcs-, vagy zöld teából is. Adjunk hozzá 12 evőkanálnyi rumot, majd folytassuk még tíz percig a keverést a habverővel. Ha elkészült, még melegen szedjük füles poharakba.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Különleges szilveszteri ital a krampampuli, amelynek titka a sokféle aszalt gyümölcsben, az olvadó cukorban és az égő alkohol által megfestett lángokban rejlik. Bár egy kicsit több előkészületet igényel, mint a többi forró "koktél", az íz és a hangulat mindenért kárpótol!

Elkészítéséhez egy öblös, nagyobb tűzálló tálba helyezzünk feldarabolt cukrozott, aszalt gyümölcsöket - datolyát, fügét, mazsolát, aszalt szilvát stb. -, majd a tál tetejére tegyünk vasrostélyt, vagy szűrőt. Erre szórjunk bőven kockacukrot, amelyet gazdagon megöntözünk jó minőségű rummal vagy pálinkával. Óvatosan gyújtsuk meg az alkohollal átitatott cukrot, és várjunk, amíg az felolvad és a gyümölcsökre csepeg. A cukros gyümölcsökre öntsünk azután fahéjjal, reszelt citromhéjjal, szegfűszeggel ízesített forralt bort, forró teát (ezek aránya aszerint változhat, hogy mennyire erősre, bódítóra szeretnénk a krampampulit), valamint két citrom és két narancs kifacsart, átszűrt levét. Adagoljuk poharakba, úgy, hogy a gyümölcsökből is jusson mindenkinek!

A püspök-ital egyaránt fogyasztható hidegen vagy melegen, így az sem baj, ha ezt az érdekes italt előző nap készítjük el. Éles késsel vagdaljuk be nyolc keserű narancs héját. Tegyük egy tepsibe a narancsokat, és meleg sütőben, 170 fokon süssük 15-20 percig. Szedjük át egy tálba, vágjuk át keresztirányban a narancsok húsát is, majd öntsünk rá annyi édes bort, hogy jól ellepje. Tegyük meleg helyre egy éjszakára, hogy jól kioldódjon a narancs minden aromája, majd másnap nyomkodjuk ki teljesen a narancsokat. Ha túlságosan keserűnek találjuk, ízesítsük barnacukorral, tehetünk bele szegfűszeget vagy fahéjat is.