Fordított almássütemény karamellszósszal

Vágólapra másolva!
A fordított sütemény sajátos francia édesség - a karamellszósszal igazán elegánssá varázsolhatjuk.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
20 dkg vaj, 4 db alma, 3 evőkanál barnacukor, 5 dkg dió, 3 db tojás, csipetnyi só, 15 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor

A karamell szószhoz:
20 dkg barnacukor, 12 dkg vaj, 2 dl tejszín

Elkészítése:
Forrósítsunk fel egy evőkanálnyi vajat egy lábasban, adjuk hozzá a meghámozott és egy centis kockákra felvágott almát. Közepes lángon addig pároljuk, míg az alma pirulni nem kezd, utána szórjunk rá 1 evőkanál barnacukrot, majd pároljuk további egy percig, a végén adjuk hozzá a darált diót. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.

A szószhoz tegyünk minden hozzávalót egy lábasba, majd kis lángon , állandóan kevergetve főzzük körülbelül két percig.

Öntsük a megpárolt diós almát egy másfél literes kivajazott és liszttel meghintett kerek tűzálló tál aljába, egyengessük el kissé, majd csorgassuk rá a karamellszósz egyharmadát.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A sütemény tésztájához tegyük a megmaradt (körülbelül 17 dekányi) vajat egy keverőtálba, adjuk hozzá a két kanál barnacukrot, majd elektromos keverővel addig keverjük, míg könnyű és habos lesz.

Utána egyenként üssük hozzá a tojásokat, jól dolgozzuk össze, tegyünk hozzá egy csipetnyi sót. Kis adagokban kanalazzuk hozzá a sütőpor és a liszt keverékét is, majd ha jól összekeveredett, tegyük a tésztát a karamelles almára.

Kanállal simítsuk el a tetejét, majd tegyük előmelegített sütőbe és 150 fokon süssük 40-45 percig.

Ha elkészült, hagyjuk kissé hűlni, majd tegyünk a tetejére egy nagy tányért, és határozott mozdulattal fordítsuk fejre. Várjunk vele, míg lassan a tányérra csúszik, majd vegyük le róla a sütőedényt. Szeleteljük cikkekre, tálaljuk tányérokra, majd bőven csorgassuk meg a karamellszósszal.