A csokoládé dicsérete

Vágólapra másolva!
Azoknak, akik minden falat csokoládét lekiismeret-furdalástól gyötörten, bőrükért, alakjukért, egészségükért aggódva kapnak be, miközben a virtuális kalóriaszámlálójuk kicsapja a biztosítékot - jó hír, hogy a csokoládé mindezeknek sokkal inkább használ, mint árt. A kulcsszó itt is a mértékletesség.
Vágólapra másolva!

Igen, a hír igaz: a csokoládé számos áldásos hatással rendelkezik: csökkenti az érelmeszedés, a trombózis és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, erősíti az érfalakat, szabályozza az immunrendszert, lassítja a sejtöregedési folymatokat - tehát a bőr épségének és szépségének megőrzésében is fontos szerepet kaphat.

Mindezt a benne található vitaminoknak (A és D) ásványi anyagoknak (vas, réz, cink, foszfor) és nem utolsósorban az antioxidásoknak, köszönheti, amelyek megkötik a szervezetben jelen lévő káros hatású szabad gyököket.

Ezt támasztja alá egy nemrégiben elvégzett amerikai kutatás is: e szerint egy csésze csokoládé közel kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor, és majd háromszor annyit, mint a zöld tea. Az eredmények a kutatócsoportot is meglepték.

"Ha meg kellett volna tippelnem, hogy a vizsgált italok közül melyiknek legerősebb az antioxidáns hatása, a zöld teát választottam volna" - mondta Chang Lee, a kísérletet végző Cornell Egyetem élelmiszer-tudományi és technológiai részlegének vezetője a Guardiannak.
"Amikor az említett italokból egy-egy adagot összehasonlítottunk, számomra is meglepő módon, a csokoládé bizonyult a leghatékonyabb antioxidánsnak."

A bőr őre

Egy másik, a düsseldorfi Heinrich Heine Egyetemen elvégzett kutatás még pontosabb eredménnyel szolgált: a csokoládéban található flavonol nevű antioxidáns-csoport az, amelyik kifejezetten a bőrnek tesz jót: hidratálja, erősiti a struktúráját, és javítja létfontosságú funkcióit, például a vérkeringést is.

A felmérés során a kutatók 24 nőt vizsgáltak meg. A nők egyik csoportjának szokásos étrendjét flavonolban gazdag csokoládéitalokkal egészítették ki, majd a bőrüket olyan UV-sugárzásnak tették ki, amely hasonló a nap ártalmaihoz.

Kiderült, hogy azok a nők, akik rendszeresen kapták a flavonolos csokis italokat, sokkal kevésbé érzékenyen reagáltak a napfényre, és a bőrük sem pirosodott ki annyira, mint azoké, akik kevesebb flavonolt kaptak, vagy egyáltalán nem egészítették ki az étrendjüket csokoládéitalokkal. A csokit fogyasztóknál nőtt a bőr hidratáltsága és vastagsága, valamint a vizsgált bőrterület vérkeringése is jobb lett.

"A magas flavonoltartalmú ital annyi hasznos anyagot tartalmaz, mint amennyi 100 gramm étcsokoládéban megtalálható" - magyarázta az egyik német kutató. Hozzátette: ez a mennyiség nyilván nagyon sok, hiszen naponta tíz deka csokoládét megenni rengeteg cukor bevitelét jelenti, de már egy kis mennyiség is kifejezetten hasznos a bőrnek.

A csoki tehát a kozmetikában is jól használható: nem véletlen, hogy egyre elterjedtebbek a csokoládés masszázsok, illetve arckezelések.