Citrusokkal sütött vajhal, fahéjas rizzsel

Vágólapra másolva!
A citrusgyümölcsök érdekes-pikáns ízt adnak a vajhalnak -  az egészséges fogás méltó kiegészítője a fűszeres rizs.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
4 szelet, egyenként 15 dekás vajhal, 1 zöldcitrom, fél narancs, fél citrom, 2 ág friss citromfű, 3 evőkanál olívaolaj, darált bors, halfűszer-keverék, 2 ág friss kakukkfű

Fahéjas rizshez: 1 pohár (250 ml) rizs, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 ág kakukkfű, 1 egész babérlevél, 2 evőkanál szeletelt mandula, 2 evőkanál aszalt vörös áfonya vagy ribizli, 2 evőkanál citromlé, só, fél teáskanálnyi őrölt fahéj

Elkészítése:
Tegyük egy tálba a halszeleteket, csorgassuk meg olívaolajjal, majd daráljunk rá borsot. Reszeljük le a zöldcitrom héjának felét, majd azt is szórjuk a halra. Tépkedjünk rá citromfű és kakukkfűlevelet.

Vágjuk kis darabokra a narancsot és a citromokat, majd tegyük a halhoz. Szórjuk meg a halfűszer-keverékkel, majd az egészet alaposan keverjük össze. Tegyük a hűtőbe pár órára, hogy a citrusok íze jól átjárja a halhúst.

A rizshez forrósítsunk fel egy evőkanálnyi olívaolajat egy közepes méretű lábasban, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát, majd pároljuk kis lángon pár percig. Öntsük bele a rizst, tegyük bele a kakukkfűágakat és a babérlevelet. Hevítsük még pár percig, majd öntsük fel másfél pohárnyi forró vízzel. Ízesítsük sóval, majd fedjük be fedővel, és lassú lángon pároljuk készre.

Forrás: [origo]



Ha elkészült a rizs, még forrón keverjük össze a megpirított mandulával, az aszalt vörös áfonyával, az őrölt fahéjjal és a citromlével.

A vajhal elkészítéséhez forrósítunk fel egy nagy serpenyőt, majd tegyük bele a bepácolt haldarabokat. Adjuk hozzá a citrusdarabokat is, és közepes lángon süssük mindkét oldalát két-két percig. Tegyük az egész serpenyőt az elősütött hallal együtt forró 170 fokos sütőbe, és 5-6 perc alatt süssük készre.

Tálaláskor kanalazzunk a tányérra a fahéjas rizsből, mellé tálaljuk a megsütött halszeletet. Tetejére halmozzunk a megsült citrusdarabokból, és csorgassuk meg a pároló lével.