Túrós pogácsa

Vágólapra másolva!
Ma egy igazi klasszikus receptjét ismerteti szakácsunk, Kaldeneker György.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg tehéntúró, fél csomag szárított élesztő, 35 dkg vaj, 1 pohár tejföl, 1 teáskanál só, 1 db tojás sárgája, reszelt sajt

Elkészítése:
Szitáljuk a lisztet egy tálba, szórjuk rá a szárított élesztőt, majd ízesítsük sóval. Vágjuk bele kis darabokban a hideg vajat, majd gyors mozdulattal, nehogy a vaj a kéz melegétől elolvadjon, morzsoljuk jól össze.

Tegyük hozzá a túrót és a tejfölt, és az egészet gyúrjuk közepesen kemény tésztává.

Formázzunk belőle cipót, tegyük egy liszttel meghintett deszkára és hagyjuk kelni fél órát. Nyújtsuk ki másfél centi vastagságúra, tetejét késsel vékonyan vagdossuk be, kenjük meg a tojás sárgájával, majd pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Tegyük sütőlemezre, szórjuk meg reszelt sajttal, hagyjuk még 15 percig kelni. Tegyük előmelegített sütőbe, és 170 fokon körülbelül 15-20 percig addig süssük míg aranysárga nem lesz.