Okos gépek - lusta agyak

Vágólapra másolva!
Edzés híján romlik a memóriánk, vagyis nem jó, ha adatainkat gépekre, mondjuk a mobilunkra bízzuk - állapította meg egy brit kutatás. A téma magyar szakértői szerint a technikai mankók nem rontják a memóriát, sőt: több dolgot tudunk észben tartani a mobilunk segítségével, ellenben mini felmérésünk egyes szereplői tényleg elég gyengén szerepeltek. A mobiltárs tehát leveszi a felesleges emlékezés gondját a vállunkról, vagy eltompítja az agyunkat?
Vágólapra másolva!

Éva egy orvos telefonszámát szerette volna megtudni, ezért felhívta néhány ismerősét, szám szerint hetet, hogy segítsenek neki. "Hét emberből hét kért egy perc türelmet, amíg megnézik a mobiljukban a számot" - mondta Éva. "De talán még ennél is ijesztőbb, hogy amikor a gyerek a nagyi telefonszámát kérdezte, nekem is elő kellett vennem a telefonomat."

Éva szavai akár illusztrálhatnák is azt a tanulmányt, amelynek az állításai szerint a technológiai függősség tompítja az agyat.

Egy angol magazin megbízásából kiderítették, hogy a britek negyede nem tudja saját vezetékes számát, és alig egyharmaduk tudja csak legalább három közeli rokona születésnapját. A tanulmány szerint a szigetországi átlagpolgárnak legalább öt jelszót és PIN kódot, három biztonsági azonosítót, és három bankszámla számot kell tudnia. Ezért 10-ből 6 ember információ-túladagolásban szenved, és azt állítja, hogy fel kell írnia a számokat, hogy el ne felejtse. A megkérdezett 3000 ember több mint fele bevallotta, hogy ugyanazt a jelszót használja minden számlájánál, még azt is kockáztatva, hogy megkönnyíti annak a dolgát, aki fel akarja törni ezeket.

Ian Robertson professzor, a kutatás vezetője úgy vélte: egyre több dologra kell emlékeznünk, ezért egyre többen bízzák rá magukat a különböző gépekre. Ám, ha kevbeset használjuk, edzük a memóriánkat, az annál inkább romlik.

A balangrajzoktól az okos mobilig

De vajon valóban hülyülünk-e a technológiai mankók használatától? Nyíri Kristóf filozófiatörténész, aki a mobiltelefonok társadalmi hatásait vizsgáló kutatás vezetője volt, úgy gondolja: nem.

"Szeretnék emlékeztetni egy 2500 évvel ezelőtti kollégámra, egy bizonyos Platon nevű filozófusra, aki Phaidrosz című dialógusában arról értekezik: nagy baj az, hogy feltalálták a betűírást, mert feledést fog oltani azok lelkébe, akik megtanulják. Ők ugyanis nem gyakorolják az emlékezőtehetségüket - mivel az írásban bizakodva, kívülről, idegen jelek segítségével, nem pedig belülről, a maguk erejéből fognak visszaemlékezni."

Az MTA Filozófiai Kutatóintézetének munkatársa még ennél is távolabbi korokat idézett fel, amikor arról beszélt, hogy amikor az ember elvált a majomtól, akkor elkezdett szerszámokat készíteni. De minden szerszám, ami segített neki a túlélésben, gyengébbé tette egy képességét. "Ugyanez ment végbe a szellemi szerszámokkal is. - mondja a téma szakértője. "A homo sapiens azzal indult meg a kultúrális evolúció útján, hogy szellemi szerszámokat hozott létre. Ezek közül az első a beszéd volt, aztán következett a barlangrajz, majd a képírás, a szóírás, és így tovább. A mobiltelefon, vagy használjuk inkább azt a kifejezést, hogy a mobiltárs a legklasszabb lépés ezen az úton."

"Azt nem lehet megakadályozni, hogy valaki nagy bajban legyen, ha elveszíti a mobilját, hiszen ma már nem egyszerűen a kommunikáció eszköze a mobil. Ami pedig a felejtést illeti: annyi vigaszunk van, hogy ma már sok dimenzióban tud az ember adatot tárolni - a mai gyerekek pedig tökéletesen alkalmasak arra, hogy ezekkel az eszközökkel éljenek, és továbbfejlesszék azokat."

A társ elvesztése

A "mobiltársát" veszítette el Viktor, aki azonban eleinte csak a pénzét, és a bankkártyáját siratta, amikor a kocsijából ellopták a táskáját.

"Azt hittem megüt a guta, amikor kiderült, hogy a táskámat, benne sok pénzzel és a kártyáimmal elvitte valaki. Az, hogy a telefonomtól is megszabadított, csak akkor tudatosult bennem, amikor a rendőröket akartam hívni, és nem találtam."

Viktor egy afféle "csúcsmobillal" bírt, ami ex-gazdája elmondása szerint "fúr, farag, pacsit ad, vagyis fotóz, zenél, híreket mond", és ennek megfelelően meglehetősen drága volt. Hamarosan arra is ráébredt, hogy nem az értéke miatt hiányzik neki a ketyere.

"Nem telt bele pár óra, és kiderült, hogy a telefonom nélkül teljesen elveszett vagyok. Mivel noteszt nem használtam, minden fontos információt a mobilban tároltam. A telefonszámokon kívül a teendőim listáját, a születésnapok dátumát, az igazolványaim számát, a bankkártyák PIN kódjait, de még az ébresztőórát is. A második sokk akkor ért, amikor kiderült, a kicsi lányom születésekor készült képek, és az első kacaja is odaveszett."

Kiderült, hogy Viktor az "agyát tartotta" a mobilban, a segítsége nélkül semmire sem emlékezett. "Hónapok kellettek hozzá, hogy pótoljam az információkat." Arra a kérdésre, hogy most van-e papíralapú notesze, határozott nem-mel válaszol, "de legalább hetente kimentem az adatokat. Fejlődőképes vagyok, nem?" - kérdez vissza nevetve.