A zöld tea egészségünkre gyakorolt áldásos hatása csak a nyugati civilizáció számára újdonság: őshazájában, a távol-keleten évezredek óta termesztik és fogyasztják.
Teaszüret után, Kínában a tealeveleket forró vaslábosban néhány percig pörkölik, majd asztalokon sodorják. A pörkölést és a sodrást még legalább kétszer megismétlik. Japánban 15-20 másodpercig gőzölik a leveleket egy keverővel ellátott forgó hengerben. A teát ezután szállítószalagon hűtik, majd ismét felmelegítik és sodorják. A műveletet újabb hevítés és szárítás követheti a második sodrás előtt, végül megszárítják. Erjesztés - szaknyelven fermentáció - nélkül kerül a filterekbe, vagyis nem megy át oxidációs eljáráson, így tudja megőrizni zöld színét és számos értékes hatóanyagát is.
A zöld nedű igazi kincs: sok benne az élénkítő hatású tein, az esszenciális olaj, az aminosav, a C-, K- és B-vitamin illetve az ásványianyag és antioxidáns tartalma is magas. Rendszeres fogyasztásával csökkenti a májban, a vesében és az epében a kő kialakulásának kockázatát, csökkenti (pontosabban beállítja) a vérnyomást és a koleszterinszintet. Sok szempontból hasznos a vizeletkiválasztás folyamatában is, a reumatikus és az érelmeszesedéssel kapcsolatos panaszokra is jótékony hatással lehet, és eredményesebbé teheti a fogyókúránkat.
Antioxidáns-bomba
Az antioxidánsokról már sok jót tudunk: kivédik a sejtjeinket érő mintegy napi tízezer roncsoló, oxidatív találatot, így az antioxidánsok megelőzhetik a DNS-károsodást, erősíthetik az immunrendszert, a sejtek közötti interakciót, akadályozhatják a rák kialakulásának folyamatát.
A teában kétféle típusú antioxidáns található meg: polifenol és katekin.
- A polifenolok felelősek a daganatok és szívbetegségek kialakulási esélyének csökkentéséért, és májvédő hatásúak. Gyulladás- és koleszterint csökkentő hatásuk figyelemreméltó, emellett védik a bőrt a napsugárzás ártalmaival szemben, így, ha csak napi egy csésze zöld teát fogyasztunk el, már annak is jelentős bőrszépítő-erősítő hatása lehet, emellett - C-vitamin tartalmának köszönhetően - a ráncok ellen is eredményesebben küzdhetünk.
- A katekinek olyan antioxidánsok, melyek a testben bizonyos elemeket ártalmatlanítanak: gátolják bizonyos baktériumok és vírusok elszaporodását és fertőzőképességét. A tea ezért is segít a náthát és hasmenést okozó baktériumok elleni védekezésben. Fékezi a Staphylococcus baktériumokat is, melyek különféle fertőző betegségeket okoznak.
Természetesen fogyaszt
A zöld tea népszerűségét, mindezek mellett, testsúlycsökkentő, zsírégető hatásának is köszönheti.
Egy Japánban lezajlott kutatás során a zöld tea szív- és érrendszerre, valamint az elhízásra kifejtett hatását elemezték. A vizsgálat kezdetén 240 személy testtömegét, testtömeg-indexét, testzsír-százalékát, csípő- és derékméretét jegyezték fel, majd a csoport egyik felének, egy hónapon keresztül, napi három csésze zöld teát adtak.
A teszt során az alanyokat folyamatosan vizsgálták, és végül arra az eredményre jutottak, hogy a zöld teát fogyasztó csoport vérnyomásának és koleszterin szintjének csökkenése jelentősebb volt, mint a kontroll csoport esetében, a testtömegük, a testtömeg-indexük, testzsír-százalékuk, valamint a derék- és csípőkörfogatuk nagyobb mértékben csökkent, mint a nem fogyasztóké.
Tehát a zöld tea fogyasztása hatékonyan közreműködhet nem csak a kilók, de a és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása elleni küzdelemben is.
Zöld teával a rák ellen Kínai kutatók 69 710, 40 és 70 év között nőt vizsgáltak a zöld tea fogyasztása és a vastagbélrák kialakulásának összefüggésében. Hat évvel később megállapították, hogy azon személyeknél, akik rendszeresen, nagyobb mennyiségben ittak zöld teát, összehasonlítva azokkal, akik ritkán vagy kis mennyiségben fogyasztották, kisebb százalékban alakult ki vastagbéldaganat. |