Egy csésze egészség

Vágólapra másolva!
Van egy több ezer éves csodaszer, ami fogyaszt és méregtelenít, szépíti és erősíti a bőrt, élénkít, csökkenti a rák, az érrendszeri betegségek, az epe- és vesekő kialakulásának kockázatát, csökkenti a koleszterinszintet, beállítja a vérnyomást. Emellett nem drága, szinte minden sarki boltban kapható és nincsenek mellékhatásai. Zöld teának hívják.
Vágólapra másolva!

A zöld tea egészségünkre gyakorolt áldásos hatása csak a nyugati civilizáció számára újdonság: őshazájában, a távol-keleten évezredek óta termesztik és fogyasztják.

Teaszüret után, Kínában a tealeveleket forró vaslábosban néhány percig pörkölik, majd asztalokon sodorják. A pörkölést és a sodrást még legalább kétszer megismétlik. Japánban 15-20 másodpercig gőzölik a leveleket egy keverővel ellátott forgó hengerben. A teát ezután szállítószalagon hűtik, majd ismét felmelegítik és sodorják. A műveletet újabb hevítés és szárítás követheti a második sodrás előtt, végül megszárítják. Erjesztés - szaknyelven fermentáció - nélkül kerül a filterekbe, vagyis nem megy át oxidációs eljáráson, így tudja megőrizni zöld színét és számos értékes hatóanyagát is.

A zöld nedű igazi kincs: sok benne az élénkítő hatású tein, az esszenciális olaj, az aminosav, a C-, K- és B-vitamin illetve az ásványianyag és antioxidáns tartalma is magas. Rendszeres fogyasztásával csökkenti a májban, a vesében és az epében a kő kialakulásának kockázatát, csökkenti (pontosabban beállítja) a vérnyomást és a koleszterinszintet. Sok szempontból hasznos a vizeletkiválasztás folyamatában is, a reumatikus és az érelmeszesedéssel kapcsolatos panaszokra is jótékony hatással lehet, és eredményesebbé teheti a fogyókúránkat.

Antioxidáns-bomba

Az antioxidánsokról már sok jót tudunk: kivédik a sejtjeinket érő mintegy napi tízezer roncsoló, oxidatív találatot, így az antioxidánsok megelőzhetik a DNS-károsodást, erősíthetik az immunrendszert, a sejtek közötti interakciót, akadályozhatják a rák kialakulásának folyamatát.

A teában kétféle típusú antioxidáns található meg: polifenol és katekin.

- A polifenolok felelősek a daganatok és szívbetegségek kialakulási esélyének csökkentéséért, és májvédő hatásúak. Gyulladás- és koleszterint csökkentő hatásuk figyelemreméltó, emellett védik a bőrt a napsugárzás ártalmaival szemben, így, ha csak napi egy csésze zöld teát fogyasztunk el, már annak is jelentős bőrszépítő-erősítő hatása lehet, emellett - C-vitamin tartalmának köszönhetően - a ráncok ellen is eredményesebben küzdhetünk.

- A katekinek olyan antioxidánsok, melyek a testben bizonyos elemeket ártalmatlanítanak: gátolják bizonyos baktériumok és vírusok elszaporodását és fertőzőképességét. A tea ezért is segít a náthát és hasmenést okozó baktériumok elleni védekezésben. Fékezi a Staphylococcus baktériumokat is, melyek különféle fertőző betegségeket okoznak.

Természetesen fogyaszt

A zöld tea népszerűségét, mindezek mellett, testsúlycsökkentő, zsírégető hatásának is köszönheti.

Egy Japánban lezajlott kutatás során a zöld tea szív- és érrendszerre, valamint az elhízásra kifejtett hatását elemezték. A vizsgálat kezdetén 240 személy testtömegét, testtömeg-indexét, testzsír-százalékát, csípő- és derékméretét jegyezték fel, majd a csoport egyik felének, egy hónapon keresztül, napi három csésze zöld teát adtak.

A teszt során az alanyokat folyamatosan vizsgálták, és végül arra az eredményre jutottak, hogy a zöld teát fogyasztó csoport vérnyomásának és koleszterin szintjének csökkenése jelentősebb volt, mint a kontroll csoport esetében, a testtömegük, a testtömeg-indexük, testzsír-százalékuk, valamint a derék- és csípőkörfogatuk nagyobb mértékben csökkent, mint a nem fogyasztóké.

Tehát a zöld tea fogyasztása hatékonyan közreműködhet nem csak a kilók, de a és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása elleni küzdelemben is.

Zöld teával a rák ellen
Korábbi kutatások igazolták bizonyos csoportok esetében, hogy a zöld tea rákmegelőző hatással rendelkezik. Azonban nem minden daganatos betegségben sikerült e jótékony szerepét igazolni.

Kínai kutatók 69 710, 40 és 70 év között nőt vizsgáltak a zöld tea fogyasztása és a vastagbélrák kialakulásának összefüggésében. Hat évvel később megállapították, hogy azon személyeknél, akik rendszeresen, nagyobb mennyiségben ittak zöld teát, összehasonlítva azokkal, akik ritkán vagy kis mennyiségben fogyasztották, kisebb százalékban alakult ki vastagbéldaganat.

Svéd kutatók eredményei azt mutatják, hogy a petefészekrák kialakulásának kockázata felére csökkent azoknál a nőknél, akik minden nap legalább két csésze teát ittak. Már korábban is létezett néhány olyan kísérleti bizonyíték, amely alátámasztotta, hogy a fekete és a zöld teák csökkentik egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát, de az Archives of Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány kifejezetten a petefészekrák megjelenésének esélyeit vizsgálta.