Szépészet nyárutón

Vágólapra másolva!
Jó esetben napbarnítottan, élményekkel, fényképekkel, szuvenírokkal megrakottan tértünk haza a nyaralásunkról - ám ha nem voltunk elég óvatosak és nem kentük-kendőztük sérülékeny porcikáinkat, a forróság, a nap, a sós vagy a klóros víz megtette hatását: fakóvá, szárazzá gyötörte hajunkat, barta foltokkal tarkította, kicserzette a bőrünket. Néhány házi praktika és szakértői tipp, hogy a kipihentségünk még nyilvánvalóbb és irígylésre méltóbb legyen és szépségünk teljes pompájában ragyogjon.
Vágólapra másolva!

Bár kipihenten és napbarnítottan, élményekkel telve és szuvenírokkal megpakoltan tértünk haza a nyaralásból, sajnos a tengerparti vagy a balatoni nyár legtöbbször a bőrünknek, hajunknak is emlékezetes marad: bőrünket a forróság, a nap kitartó ostroma kicserzette, s immár kitörölhetetlenül őrzi az erős napsütés nyomait - ugyanis leggyakrabban a "barnított" felületeken indul el először az öregedési folyamat -, hajunkat a sós tenger- vagy a klóros uszodavíz gyötörte szárazra.

Most, hogy újra hűvös szelek járnak, érdemes egy kicsivel több figyelmet szentelnünk magunkra - gondos ápolással ugyanis visszafordítható a visszafordíthatatlannak tűnő folyamat. Ideális őszi formánk elnyeréséhez íme néhány otthon is végrehajtható szépségápolási trükk és szakértői javaslat.

Hajszépítő gyógynövények

A legegyszerűbb megoldás természetesen az, ha rábízzuk magunkat a fodrászunkra, s kikérjük a véleményét, tanácsait hajunk ápolásával kapcsolatban. Itt azonban hiába leselkedünk kandi szemmel, hiszen a fodrászüzletben fellelhető anyagok zöme otthon nem alkalmazható, önkényes használata még veszélyes is lehet.

László Anikó fodrász, rengeteg megoldást ismer, mellyel otthon is könnyen széppé varázsolhatjuk meggyötört hajunkat.

"A megfelelő kezelés a haj típusától is függ.Festett és dauerolt hajnál például érdemes mélytisztítással kezdeni. Mélytisztító samponokat már a nagykereskedelemben is lehet kapni - ezekkel lehet feloldani a lerakódásokat, a hajba beletapadt sós vizet, hajápolót, hajfixálót, zselét, habot, lakkot, amelyek egy idő után vastag réteget képeznek a hajon, és egyszerű hajmosással nem jönnek le. A szerepe hasonló, mint a kozmetikában ismert mélytisztításnak, vagy a különböző testradíroknak, s szennyezett fejbőrt károsodás nélkül tisztítja meg" - javallja a szakember.

"A mélytisztítás után érdemes illatmentes, semleges sampont, például babasampont hasznáni, amely egyáltalán nem irritálja a bőrt. Sajnos a gyógynövényeket nem ezekbe a semleges samponokba teszik bele, hanem hajtípusok szerinti samponok összetevőiként alkalmazzák - pedig illatmentes samponokba keverve azonban sokkal hatékonyabbak"- mondja a fodrász.

Ám szerencsére a gyógynövény boltban könnyedén beszerezhetjük házi szépségápolásunk szükséges adalékait: rozmaringot, csalánt, kamillát, szappanfüvet.

A rozmaring jó kondicionáló, hatásos a hajhullás ellen, s önmagában, teaként is kiváló hajöblítő.

A kamilla különösen az ősz, a szőke vagy szőkített és a száraz hajra ajánlott, mivel ez adja vissza puhaságát, fényességét és természetes színét, s a citromlével és tojássárgájával készült pakolás pedig egyenesen csodát művel. Erre a hajtípusra, hajkondicionálás céljából leginkább a szappanfű ajánlott: szappanfüves főzet a babasamponba is belekeverhető, de vegyíthető tojássárgájával is - ez utóbbi mixet, pakolásként csupán öt-hat percig kell a nedves hajon hagyni.

A vörös hajúak számára leginkább javallott a jó erős rozmaring tea, az órákig áztatatott rozmaringlevéllel, aricinusolaj, esetleg az olivaolaj, vagy egy tojássárgája hozzáadásával. A főzet hajravitele után csak egy óra nejlonsapka alatti ücsörgés szükséges, s már le is mosható az illatmentes gyógyszertári samponokkal - csodálatosan élénkíti a vörös színt, táplálja a száraz hajvégeket.

Azt talán még a legelvetemültebb szépítőszer-kerülők is tudják, hogy a ricinusolaj jót tesz a száraz hajnak. A szokásos hajmosás előtt dörzsöljük be vele fejbőrünket, s tizenöt-húsz perc elteltével öblítsük le. Hatásfokát - és kellemetlen szagát - javíthatjuk tojássárgájával vagy citrommal. A száraz hajvégeket külön is kezelhetjük, hajolajjal vagy hajvég ápoló krémmel, olajjal.



Minden hajtípus számára kiváló regeneráló hajöblítő az almaecet csalánlevél főzettel: fényes lesz tőle a haj, a fejbőrt is ápolja. Fontos, hogy a csalánlevelet, a biztos hatás érdekében, órákig benne kell hagyni a forró vízben.

"A hajöblítő készítésekor az legfontosabb, hogy gyógynövényekből - a rozmaringból, a csalánból, a kamillából, a zsályalevélből - minél többet, fél liter vízhez körülbelül két evőkanál főzetet, másnéven gyógyteát adjunk"- fejezi be a szakember.

A kibontott, hosszú haj a súrlódástól elvékonyodik, kettétörik. A hajtöredezés megakadályozása a mostani frizuradivatnál is fontos, hiszen a laza feltűzések, sodrott, fonott, cikk-cakk leválasztások szintén igénybe veszik azt. Különböző pakolásokkal a töredezés is megelőzhető. A vizes alapú mélyhidratáló akár naponta is belemasszírozható a hajvégekbe, vízhez juttatva azokat, s így megakadályozva a zsírosodást.